Під час переговорів щодо газопроводу «Північний потік-2» США та Німеччина домовилися запроваджувати нові санкції стосовно цього проекту в тому разі, якщо Росія використовуватиме газогін на шкоду Україні чи іншим країнам Східної Європи. Про це вчора, з посиланням на власні джерела, повідомило Reuters. Окрім того, США обумовили своє право запроваджувати санкції щодо газопроводу в кожному окремому випадку відповідно до американського законодавства. За даними агентства, очікувалося, що офіційно про досягнення угоди стосовно «Північного потоку-2» США та ФРН оголосять у середу, 21 липня.

Проте на момент верстки номера інформації про це не надходило.

Агентство Bloomberg повідомило: в разі, якщо Москва використовуватиме газ як зброю, Берлін пообіцяв Вашингтону не лише запровадити санкції, а й вимагати відповідної реакції на рівні ЄС. Серед іншого заходи можуть включати обмеження імпорту російських енергоносіїв.

Крім того, зазначається, що в проекті угоди передбачено інвестиції в розмірі до одного мільярда доларів США в так званий «зелений фонд», метою якого стане допомога Україні в переході на відновлювані джерела енергії. При цьому Німеччина зобов’язується внести в цей фонд початкові 175 мільйонів доларів. Також ФРН має призначити спецпосланника для підтримки двосторонніх енергетичних проектів з Україною, на ці цілі буде направлено ще 70 мільйонів доларів. Крім цього, Берлін буде зобов’язаний використовувати важелі впливу з метою подовження угоди про транзит газу між РФ і Україною ще на 10 років після його закінчення в 2024 році, додає Bloomberg.

Нагадаємо, проект «Північний потік-2» є каменем спотикання між Україною, Німеччиною, США та Росією. Берлін вбачає у цьому газогоні можливість наростити поставки російського газу для безболісної відмови від ядерної енергетики та від генерації струму з бурого й кам’яного вугілля. Тоді як Київ та Вашингтон вказують на політичну складову цього проекту. Газопровід, що йде в обхід України, разом з «Північним потоком-1» та «Турецьким потоком» може призвести до втрати переваг (у тому числі, в сфері безпеки), які дає газотранспортний статус. США накладали санкції проти будівництва «Північного потоку-2», однак це не зупинило його зведення передусім через позицію Берліна. Тепер, схоже, німецькій владі вдалося «дотиснути» американських колег. Та чи будуть при цьому враховані інтереси України — питання відкрите.

Вл. інф.