Про це повідомили провідні світові ЗМІ. А минулої неділі, 25 липня, цим дійством — оперою «Летючий голландець» — мали змогу «наживо» насолодитися не тільки щасливчики, котрим вдалося придбати квитки на виставу, а й мільйонна аудиторія знавців і просто любителів творчості видатного німецького композитора Ріхарда Вагнера.

Оперний фестиваль у Байройті був заснований ще 1876 року в новому приміщенні театру з унікальною акустикою. Ідея проекту належить самому Ріхарду Вагнеру. Щорічне відкриття свята традиційно відбувається за участі канцлера ФРН, а серед почесних гостей — провідні світові політики, зірки кіно й театрального мистецтва. Торік фестиваль не відбувся через пандемію коронавірусу.

Хоч ще задовго до дати проведення світова преса із захопленням писала, що вперше в історії фестивалю за диригентським пультом дебютуватиме українка Оксана Линів (на знімку). А також про її блискучу інтернаціональну кар’єру: народжена у Бродах на Львівщині, вона навчалася у Дрездені, диригувала в Одеському оперному, а два останні десятиріччя плідно працювала на оперних і філармонійних сценах німецькомовних країн Європи. Свого часу вона була асистенткою диригента у Баварській національній опері в Мюнхені, а з 2017-го по 2020-й — головним диригентом опери та філармонійного оркестру австрійського міста Граца.

Оксана Линів започаткувала чимало мистецьких подій, залучивши до участі в них земляків з України (у «Голосі України» про це неодноразово розповідалося. — Ред.).

Зокрема, вона створила Молодіжний симфонічний оркестр України (YSOU) — унікальний проект, виконавці в якому талановиті юні музиканти віком від 12 до 22 років з багатьох регіонів країни. На його рахунку вже чимало перемог, здобутих у численних міжнародних конкурсах. Зокрема, й одна з найсвіжіших – «золото» серед понад 140 оркестрів із 33 країн на престижному конкурсі World Orchestra Festival, який відбувся наприкінці червня у Відні. Переможців відзначили за виконання двох українських творів — симфонічної поеми «Возз’єднання» Бориса Лятошинського та Другої симфонії Євгена Станковича. А натхненниця і керівник оркестру Оксана Линів, за версією журналу «Oper! Das Magazin», визнана «Кращим диригентом 2020».

І ось — новий тріумф, про який на час підготовки цього матеріалу до друку лише розпочали інформувати світові видання. А напередодні Оксана Линів в інтерв’ю «Дойче велле» розповіла про власні почуття щодо цієї події: «Диригувати на фестивалі Ріхарда Вагнера у Байройті — подія «non plus ultra» і мрія, мабуть, кожного режисера. Дебют на фестивалі 2021 величезна честь для мене, вершина моєї диригентської кар’єри. Але факт, що я стану першою жінкою за диригентським пультом у цьому магічному місці, — дещо надзвичайно особливе. Ріхард Вагнер наділяв жінок у своїх операх центральними, майже завжди трагічними ролями, але водночас і «сюжетоутворюючими». Його героїні, можна сказати, екстремально емансиповані. Тому я гадаю, що Вагнер був би гордий, дізнавшись, що сьогодні, майже 140 років по смерті, саме жінка відроджує до життя його дивовижну музику».

Берлін.

Фото автора.