Напруження спричинило підписання в суботу президентом Анджеєм Дудою закону про внесення змін до Адміністративного процесуального кодексу країни, зокрема, в питаннях реприватизації та механізму реституції майна жертв Голокосту. Для ілюстрації «точки кипіння» достатньо процитувати міністра закордонних справ Ізраїлю Яіра Лапіда, який, згідно з повідомленням агентства Reuters, заявив у суботу таке: «Сьогодні ввечері Польща стала антидемократичною, неліберальною країною, яка не шанує найбільшої трагедії в історії людства».

Словесно-дипломатична баталія з огляду на вихідні велася переважно через соціальні мережі, зокрема у Твіттері та Фейсбуці. На офіційній сторінці в Твіттері МЗС Ізраїлю заявлено про конкретні дипломатичні кроки - рекомендацію повіреному у справах посольства Держави Ізраїль у Варшаві «негайно повернутись до Ізраїлю на консультації, на невизначений термін». Натомість новому послу, який ось-ось мав вирушати до Варшави, приписано «поки залишатися в Ізраїлі». Більш того, послу Республіки Польща, який саме перебуває у відпустці, МЗС ДІ «рекомендує» тимчасово не повертатись до дипломатичного представництва у Тель-Авіві. Водночас глава ізраїльської дипломатії попередив, що Ізраїль веде переговори із США на тему можливого реагування на крок Польщі.

У неділю на заяви ізраїльтян у Фейсбуці відреагував глава польського уряду Матеуш Моравецький, який висловив обурення рішенням влади Держави Ізраїль щодо зниження рангу дипломатичного представництва, назвавши його безпідставним і безвідповідальним. При цьому він додав, що слова Яіра Лапіда «викликають обурення кожної чесної людини», бо «ніхто, хто знає правду про Голокост і страждання Польщі в часи Другої світової війни, не може погодитись на такий спосіб ведення політики». Моравецький застеріг: «Якщо уряд Ізраїлю і надалі таким чином здійснюватиме нападки на Польщу, це матиме також дуже негативний вплив на відносини» двох країн, не лише двосторонні, а й на міжнародних форумах. Польський прем'єр також повідомив, що у зв'язку «із зростанням ненависті до Польщі та поляків через агресивні дії ізраїльського уряду він ухвалив рішення про безпечну евакуації до Польщі дітей посла РП».

У відповідь Яір Лапід нагадав, що «негативний вплив» на ізраїльсько-польські відносини мали події 2018 року, коли все почалося з того, що «Польща вирішила розпочати ухвалення законів, які мали на меті зашкодити пам'яті про Голокост і єврейський народ» (йдеться про ухвалені тоді парламентом поправки до закону про Інститут національної пам'яті, котрі під тиском США та Ізраїлю було в контексті євреїв знято на етапі підписання президентом).

У твіті, в якому йшлося безпосередньо про зміни до АПК, Лапід написав: «Давно минули часи, коли поляки кривдили євреїв без реакції. Нині євреї мають власну горду й сильну державу. Не боїмося антисемітських погроз і не маємо наміру закривати очі на ганебну поведінку антидемократичного польського уряду».

Довідково

Причиною напруження стало внесення змін до Адміністративного процесуального кодексу, якими передбачено, що через 30 років після видання адміністративного рішення відкрити провадження стосовно його опротестування буде неможливо. На практиці це означає зупинення так званої дикої реприватизації, в результаті якої у польській столиці та в багатьох інших містах багато людей були позбавлені їхньої нерухомості звичайними адміністративними рішеннями. При цьому польська влада декларує можливість цивільних позовів з метою отримання колишніми власниками компенсації за нерухомість, незалежно від громадянства чи походження заявника.

Зміни до АПК польський законодавець аргументував необхідністю виконання рішення Конституційного суду РП 2015 р. про неконституційність положення, яке давало можливість визнати нечинними рішення, постановлені «з грубим порушенням права» навіть через кілька десятків років після їх ухвалення. Йшлося головно про рішення, що ухвалювались польськими органами влади у післявоєнні роки.

На переконання президента РП Анджея Дуди, з підписанням закону «закінчився стан непевності людей, котрі, чесно придбавши помешкання та нерухомість, могли бути позбавлені прав на них звичайним адміністративним рішенням, якщо знаходився старий власник понад 70-річної давності. «Практика показала, що часто-густо ці власники були фіктивними, a за рахунок десятків тисяч людей, яких викидали на вулицю, збагачувалися злочинні групи», - наголосив президент, ставлячи свій підпис під законом.

МЗС РП виступило із заявою, в якій негативно оцінило дії МЗС Держави Ізраїль та «безпідставне рішення про зниження рангу дипломатичного представництва у Варшаві».