«За 20 років я на власному гіркому досвіді переконався, що ніколи не приходить вдалий момент вивести війська США», — сказав він у понеділок, 16 серпня. «Я глибоко переконаний, що неправильно наказувати американським військовим іти вперед, коли власні збройні сили Афганістану цього не роблять», — наголосив президент США.

«Скільки ще поколінь американських доньок та синів ви хочете, щоб я надіслав воювати у громадянській війні в Афганістані, коли це не роблять афганські військові? Скільки ще життів, американських життів, це варте? Скільки ще нескінчених рядів надгробків на Арлінгтонському національному цвинтарі?» — запитав Джо Байден у політичних опонентів, які виступають проти виведення американських військ. «Наші реальні стратегічні конкуренти Китай та Росія дуже хотіли б, щоб ми надалі нескінченно витрачали мільярдні ресурси та спрямовували нашу увагу на стабілізацію Афганістану», — відзначив президент, цитує «Голос Америки».

Тим часом учора рух «Талібан» оголосив загальну амністію для афганських чиновників і закликав жінок приєднатися до уряду. Енамулла Самангані, член комісії талібів з питань культури, заявив, що жінки повинні стати частиною майбутнього уряду, повідомляє агентство АР. «Ісламський Емірат (так таліби називають Афганістан. — Ред.) не хоче, щоб жінки були  жертвами. Вони повинні входити в структуру уряду згідно із законами шаріату», — сказав Самангані.

Однак, коли таліби так само швидко захопили владу в країні після виведення з неї радянських військ, запровадження законів шаріату супроводжувалося жорстокими показовими стратами, забиванням камінням, насиллям над дівчатами і жінками, зведенням рахунків із співвітчизниками, які співпрацювали з «невірними». Очевидно, пам’ять про це сьогодні змушує афганців шукати шляхи втечі. Нині в аеропорту Кабула зібралося більш як мільйон людей, що прагнуть вибратися з Афганістану. Про бажання виїхати в Україну заявили також 120 наших громадян. Коли верстався номер, було відомо, що другий наш літак очікує нагоди вилетіти з аеропорту Кабулу. 

У МЗС України запевняють, що країна не залишить своїх громадян в Афганістані напризволяще. Ті українці, які мають бажання повернутися, повинні негайно повідомити про себе в посольства в Таджикистані чи Пакистані по телефонах: +992 900 00 6520, +992 372 35 8412, +925 126 08 966 або написати на електронні адреси emb_tj@mfa. gov.ua чи emb_pk@mfa.gov.ua. Родичі можуть зателефонувати на цілодобову «гарячу лінію» МЗС +380 44 238 1657 та написати листа на електронну адресу відомства cons_or@mfa.gov.ua