Канцлер ФРН Ангела Меркель на засіданні партійних комітетів Християнсько-демократичного союзу (ХДС) у Берліні заявила, що Німеччина готова евакуювати 10 тисяч афганців, котрі прагнуть виїхати з країни після захоплення у ній влади бойовиками екстремістського руху «Талібан», повідомили світові інформаційні агенції.

За словами канцлера, Афганістан можуть залишити 2,5 тисячі громадян, котрі співпрацювали з німецькими військовими. Вона вважає, що евакуації потребуватимуть адвокати та правозахисники, котрим загрожують переслідування «Талібану». Канцлер очікує збільшення кількості біженців: «Тисячі людей уже втікають від ісламістів, намагаючись залишити країну», — зазначила вона.

Меркель також заявила, що уряд ФРН тісно співпрацюватиме із сусідніми з Афганістаном країнами, щоб допомогти їм підтримати біженців, створити для їхнього прийняття усі можливі гуманітарні умови. І на її думку, це — довготривалий процес...

Тим часом Берлін уже здійснює евакуаційні рейси із застосуванням військово-транспортних літаків А400M, спроможних водночас узяти на борт 114 осіб. Це відбувається у співробітництві із США.

«Без допомоги американців ми не змогли б реалізувати таку операцію», — заявила Ангела Меркель, яка раніше різко негативно висловилася щодо рішення Вашингтона про виведення військ з Афганістану. Вона вважає, що це рішення було викликане передусім «внутрішніми політичними причинами».

На думку Меркель, виведення військ США з Афганістану спричинило «ефект доміно», котрий призвів до краху армії і уряду країни та  приходу до влади талібів. «Американці пожертвували там багатьма життями. Це — гірко. Тепер ми закликаємо: «Виведіть якомога більше людей у безпечне місце та допоможіть організаціям, котрі рятують людей!», цитують канцлера Ангелу Меркель інформаційні агенції.

Берлін.

Фото автора.