Місцеві жителі були вражені відчайдушною роботою наших рятувальників і при зустрічі дякували, називаючи їх друзями на все життя для Греції.
У вівторок, 17 серпня, додому на Дніпропетровщину повернулися десять пожежників зі зведеного загону ДСНС, відрядженого для гасіння лісових пожеж у Грецькій Республіці. Вони перебували там з 6 до 16 серпня.

Як розповіли «Голосу України» в ГУ ДСНС області, наші пожежники-рятувальники працювали на межі можливостей щодня з восьмої години ранку до восьмої вечора. Спека була понад 45 градусів. Українці загалом ліквідували окремі осередки пожежі по фронту в понад 19 тисяч метрів, глибиною до шістдесяти метрів, низову пожежу на площі 1,7 га й верхову — площею 350 кв. м. Також врятували два населені пункти, Спатару й Метохі: 27 житлових будинків, культову споруду, 33 господарські будівлі, зерносховище, притулок для собак, 54 вулики й отару овець. Поблизу м. Каматріадес урятували житловий будинок і дві господарські будівлі, 13 вуликів, 23 гектари маслинового й фігового садів.

Для Антона Околіті з Каменського відрядження стало справою честі й можливістю обмінятися досвідом з рятувальниками з інших країн. «Найстрашнішим було перетинання всіх гірських масивів, бо в них переважно гори, і місцевість незручна для гасіння пожежі. Але ми зробили й виконали завдання, яке перед нами поставили. Ми знаходили з усіма спільну мову, спілкувалися жестами», — підкреслює він.

Воїнів-пожежників зустрічали рідні, кохані, друзі, колеги й небайдужі люди, які дякували за тяжку роботу за межами нашої країни з порятунку сотень тисяч життів і закладені підвалини дружби між країнами.

«Сашко був на добовому чергуванні. Зателефонували, сказали їхати — отже, треба їхати. Це обов’язок перед країною. Ми переживали за нього й вірили. Чекали щодня. Писав, що важко, але впораються. Сподобалося дружелюбне ставлення грецького населення, його гостинність», — каже дружина пожежника-рятувальника Олександра Смирнова Олена.

«Сина відкликали з відпустки — тоді й довідалися, що він їде. Хвилююся дотепер. Він каже, що працювали в тяжких умовах, дихати було нема чим, виїдало очі. Видали якісь краплі. Але найбільше здивували вдячні місцеві жителі, які приймали дуже гостинно», — зазначає мама пожежника-рятувальника Данила Можаровського Ольга.

Як згадує керівник групи, начальник оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС в області Олег Кушнірук, пожежники отримали завдання із захисту населених пунктів на схилі гір. Після прибуття на місце побачили, що складність пожеж полягає в самих насадженнях дерев — більшість евкаліптових, які дають вищі виділення тепла й температуру. «Крім того, у нас ще не було практики роботи в гористій місцевості. Але протягом двадцяти хвилин ми з’ясували ситуацію, провели розвідку й надали всі наявні сили й засоби для захисту населеного пункту. Після виконання завдання одержали наступний пункт. І так переміщалися щодня. На ці ділянки не поверталися жодного разу — а, отже, хлопці виконали свою роботу якісно», — розповів він.

До речі, одразу ж після заходу Олег вирушив до  РАЦСу на своє одруження з колегою Оленою Штефан. Дату 17 серпня молодята обрали заздалегідь і раптове відрядження Олега в їхні плани не входило.

«Але ми молилися про повернення наших хлопців додому цілими й неушкодженими, про перемогу над вогнем. Схоже, що грецька богиня щасливого кохання і шлюбу Афродіта також почула особливу молитву, адресовану тільки їй одній, і допомогла двом щасливим людям поєднати свої долі саме тоді, коли вони планували. Є, звісно, підозра, що хлопці спеціально швидше й наполегливіше працював, щоб повернути додому вчасно й оженити свого товариша. Але хай це залишиться їхньою таємницею. Ми вітаємо Олега й Олену й бажаємо їм щастя!» — коментують колеги.

Усього в операції з гасіння пожеж у Греції було задіяно сотню українських рятувальників.

Фото ГУ ДСНС у Дніпропетровській області.