Зокрема, афганцям пообіцяли загальну амністію.

«Ми не хочемо, щоб Афганістан залишався полем бою, ми прощаємо всіх, хто боровся проти нас, ворожнеча закінчена. Ми не хочемо мати ні зовнішніх, ні внутрішніх ворогів», — заявив під час прес-конференції представник руху Забіхула Муджахід. «Я хочу запевнити міжнародну спільноту в тому, що ніхто не постраждає, — сказав він. — Нам не потрібні проблеми з міжнародною спільнотою, але ми маємо право діяти відповідно до наших релігійних принципів. У інших країн можуть бути інші підходи, правила й закони, тож і афганці мають право на власні правила і закони, які відповідають нашим цінностям», повідомляє ВВС.

Також Забіхула Муджахід виклав ставлення «Талібану» до жінок та ЗМІ в майбутньому. «Ми зобов’язуємося дотримуватися прав жінок відповідно до законів шаріату, і вони будуть працювати пліч-о-пліч з нами. Ми хочемо запевнити міжнародну спільноту, що не буде ніякої дискримінації». «Я б хотів також запевнити ЗМІ в тому, що ми поважаємо засоби масової інформації в наших культурних рамках. Приватні ЗМІ можуть залишатися вільними і незалежними. Проте іслам відіграє величезну роль в нашій країні, тому ісламські цінності мають поважатися».

«Неупередженість ЗМІ дуже важлива, — наголосив Муджахід, — вони можуть критикувати нашу роботу, щоб ми могли виправитися, проте ЗМІ не повинні працювати проти нас», цитує ВВС.
Тим часом верховний представник ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив у вівторок, що Євросоюз «повинен встановлювати зв’язок із владою в Кабулі». «Талібан» виграв війну, тож нам доведеться говорити з ними, вести діалог, коли це стане необхідно, щоб попередити потенційну гуманітарну і міграційну кризу.  Цей діалог повинен бути зосереджений також на тому, як запобігти поверненню іноземних терористів, що використовували Афганістан як платформу. Ми будемо говорити з новою владою, такою, як вона є», — сказав Жозеп Боррель. Водночас він наголосив, що пріоритетом зараз є забезпечити евакуацію громадян ЄС, які досі залишаються в країні, та афганців, які співпрацювали з західними партнерами і хочуть вилетіти з країни, інформує «Європейська правда».

Фото: ТСН.