Після того, як сформовані списки виборців та отриманий дозвіл на це, можна надсилати «поштовий бюлетень».

Днями цю процедуру у ФРН завершили: встановлено кількість осіб, котрі візьмуть участь у парламентських перегонах 26 вересня.
За німецьким виборчим правом, усі охочі можуть отримати документи для дистанційно-поштового голосування. Причому виборці не зобов’язані вказувати причину такого свого рішення: кожен громадянин з будь-яких власних міркувань має право голосувати, надіславши відповідне повідомлення поштою.

Таке волевиявлення громадян цілком законне: Федеральний конституційний суд підтвердив право голосування поштою у 2013 році. На думку суду, голосування у такий спосіб сприяє досягненню якомога вищої явки виборців на дільниці. А це в свою чергу під час виборів допомагає враховувати всіх виборців, охоплювати якомога більшу кількість громадян. Тобто волевиявлення людей у такий спосіб відображається набагато точніше.

«Поштові голоси» мають таку само силу, як і звичні, традиційні. Щоправда, намір такого свого голосування слід підтвердити поштою і верифікувати себе в органі влади, котрий надає на це дозвіл.

А очне голосування  відбудеться 26 вересня. Разом із депутатами зміниться і федеральний канцлер. Цього разу це буде не Ангела Меркель. Її замінить людина, котра зможе об’єднати всі політичні сили чи їх більшість в урядову коаліцію.

Статистика вже прогнозує, скільки саме мешканців Німеччини голосуватиме поштою. На минулих федеральних виборах таких було 29%. Цілком імовірно, що цього року через пандемію коронавірусу надішле бюлетені значно більша кількість виборців.

Щоб так проголосувати, достатньо звернутися до муніципалітету за місцем мешкання. Крайній термін звернення щодо отримання бюлетеня для голосування поштою — 18-та година п’ятниці перед датою виборів.

Усі поштові витрати з доставки конверта з бюлетенем бере на себе держава. Червоний колір конверта, за узгодженням з Deutsche Post, визначить екстреність його доставки для обліку голосів. Термін — не пізніше неділі. Виборцям рекомендують не зволікати з голосуванням і надіслати конверт бодай за добу до виборів.

Берлін.