Лише 18,5% заявили, що швидше або зовсім не пишаються цим фактом. Про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова. Метою дослідження було з’ясувати, які здобутки і проблеми зростання бачать українці в 30-ту річницю Незалежності країни й на що сподіваються у майбутньому.
Дослідники поцікавилися у громадян, що, на їхню думку, може символізувати Україну за кордоном і поставили відкриті запитання без варіантів відповіді. Тож опитані самі пропонували власні варіанти.

Так, у відкритому запитанні про художній твір, який найкраще представляє Україну в зовнішньому світі, 9,5% респондентів назвали «Кобзар» Тараса Шевченка, ще 5,7% вважають таким твором Гімн України, а 4,4% — народні пісні. Пісню «Червона рута» Володимира Івасюка назвали 3,4%, по 2,4% опитаних назвали художніми символами «Тараса Бульбу» Миколи Гоголя, «Щедрик» Миколи Леонтовича та загалом літературні твори українських класиків. Водночас понад 40% респондентів було важко відповісти на це запитання.
Стосовно митців, які найбільше зробили для розвитку української культури з часу проголошення Незалежності, респонденти найчастіше називають Святослава Вакарчука та Андрія Кузьменка (Кузьму Скрябіна) — майже по 10% згадок, на третьому місці — Ліна Костенко (8%). Достатньо часто респонденти називали переможців «Євробачення» Руслану Лижичко (5,4%) і Джамалу (4,2%), актора Богдана Ступку відзначили 4,6%, понад 3% серед переліку митців згадали також Софію Ротару.
Серед громадських діячів, які найбільше зробили для захисту і представлення інтересів громадян, на перше місце респонденти поставили лідера Народного Руху України В’ячеслава Чорновола — 8,5%. Всі інші діячі отримали менше 3% згадок.
У переліку політиків, які зробили найбільше для зміцнення державності та суверенітету України, більшість місць у топі посідають українські президенти: п’ятий Президент України Петро Порошенко (10,2%) та другий Президент Леонід Кучма (10%). Достатньо багато згадок отримали й очільник Народного руху України В’ячеслав Чорновіл (8,5%), перший Президент Леонід Кравчук (6,1%), чинний Президент Володимир Зеленський (5,6%), третій Президент Віктор Ющенко (5,4%) та політикиня Юлія Тимошенко (4,6%).
Дослідники також з’ясували, що в суспільстві є запит «на сильну руку» та авторитетного лідера. 54% опитаних згодні, що кілька сильних лідерів можуть зробити для країни більше, ніж усі закони та дискусії. Водночас 37% є категоричними противниками того, щоб владу було зосереджено в одних руках. При цьому підтримка «сильних» лідерів дещо вища у старших вікових групах і менша серед молоді.
Однак українці хочуть бачити сильного лідера радше як ознаку стабільності, а не диктатури. Про це свідчить те, що 72% респондентів вважають, що будь-який сильний лідер має дотримуватися законодавства та не може порушувати його. Українці вірять у те, що сильна влада може і повинна спиратися у своїх діях на принцип верховенства права, а неодмінною рисою сильного лідера є здатність діяти ефективно в рамках закону. Тому в разі порушення закону будь-який сильний лідер ризикує швидко втратити легітимність та довіру в очах більшості громадян.
Слід також зауважити, що, на думку 54% респондентів, демократія є найбільш бажаним типом державного устрою для України. 
І при цьому вони вважають Україну переважно демократичною країною, хоч і з певними проблемами. 53% впевнені, що в Україні люди можуть вільно висловлювати свою думку.
Серед успішних сфер, де відбулися перетворення після проголошення незалежності, українці назвали: забезпечення рівноправності чоловіків та жінок, утвердження свободи слова, формування української нації, забезпечення рівноправності національних меншин, розбудову демократії, громадянського суспільства та обороноздатності в країні. Найменше вдались Україні боротьба з корупцією, формування справедливого судочинства, боротьба зі злочинністю та встановлення соціальної справедливості.
Відповідаючи на відкрите запитання без визначених наперед варіантів, найбільшою перешкодою для розвитку України респонденти вважають корупцію — 38,5%, друга суттєва перешкода — війна (понад 18%), також називали некомпетентність влади — 5,9%, олігархів — 5,7% і самих українців — 4,8%.
Водночас, на думку більшості респондентів (69%), Україна здатна подолати наявні проблеми та труднощі, хоча основна їх частка вважає, що подолати проблеми вдасться у більш віддаленій перспективі.