Вона була проголосована за результатами дебатів, що відбулися напередодні. Документ підтримали 502 євродепутати, 149 — проти, 36 — утрималися.

«Коли свобода ЗМІ під загрозою, під загрозою демократія. Маємо побоювання, оскільки стратегія реполонізації ЗМІ (мається на увазі їх продаж польським власникам. — Ред.) суперечить нашим цінностям», — заявила у Європарламенті заступниця голови Єврокомісії Вера Йоурова. Також у своєму виступі вона розкритикувала дії польського уряду у сфері юстиції та незалежності суддів.

Представник соціалістичної фракції Хуан Фернанадо Лопез Алігуар критикував Варшаву за чергову «ерозію верховенства права» та «закручування гайок» правлячою партією, яка «робить усе, щоб контролювати суди в Польщі».

Водночас євродепутатка від правлячої в Польщі партії Право і справедливість (ПіС) Ядвіга Вісьнєвска, яка виступала від імені фракції Європейських реформаторів і консерваторів, закликала припинити «повчати поляків, як їм жити і голосувати». При цьому вона запевнила, що «ЗМІ у Польщі незалежні».

Натомість польські євродепутати від опозиційних сил звинувачували партію влади у «знищенні публічних ЗМІ» та перетворенні їх «на пропагандистський рупор».

В ухваленій резолюції «Щодо свободи медіа та дальшого погіршення стану верховенства права у Польщі» Європарламент висловив «стурбованість з приводу відсутності прогресу та погіршення стану верховенства права з часу ухвалення резолюції від 17 вересня 2020 р.».

У документі висловлюється глибоке занепокоєння «погіршенням ситуації» в польських публічних ЗМІ та «невиконанням ними публічної місії», яка має характеризуватися плюралізмом, безсторонністю, виваженістю та незалежністю. Водночас резолюція засуджує постійно здійснювану цими ЗМІ «наклепницьку кампанію», спрямовану проти суддів, журналістів і політиків, котрі критично ставляться до нинішнього уряду.

У розділі «Пріоритетність права ЄС та незалежність судочинства й інших інституцій» висловлено «глибоке занепокоєння» тим, що офіційна Варшава «останнім часом цілеспрямовано і систематично порушує рішення та постанови

Європейського суду справедливості (ЄСС). Європарламентарії закликали польську владу «виконати рішення ЄСС і Європейського суду з прав людини стосовно складу та організації Конституційного Суду та Дисциплінарної палати Верховного суду, «що дозволить забезпечити стандарти дотримання незалежності суддів, яких Польща зобов’язалась дотримуватись».

ЄП також засудив «практику переслідування суддів, критично налаштованих щодо польського уряду», та закликав Дисциплінарну палату у її нинішньому складі припинити свою діяльність.