Проходили вони, на жаль, і на тимчасово окупованих територіях України. Ще напередодні волевиявлення МЗС України висловило рішучий протест та засудило протиправну організацію і проведення Росією виборів у Криму і примусове залучення до голосування громадян України з виданими їм у незаконний спосіб російськими паспортами в Донецькій та Луганській областях.

Україна вже тоді закликала іноземні держави та міжнародні організації рішуче засудити незаконні дії РФ, чітко заявити про невизнання результатів виборів на тимчасово окупованих територіях України та нелегітимність сформованої таким чином Державної Думи РФ.

Утім, повідомлень про порушення виборчого законодавства не бракувало й з території Росії. Зокрема, прихильники опозиціонера Олексія Навального звинуватили владу в намірі фальсифікувати результати. Згідно з попередніми даними, у більшості московських округів лідирували кандидати, підтримані так званим «Розумним голосуванням», головним чином від КПРФ.

Однак прихильники Навального побоюються, що за допомогою системи електронного голосування ситуація може змінитися. Раніше експерти говорили про непрозорість і уразливість електронного голосування, інформує «Радіо Свобода».

Загалом, за попередніми даними, партія «Єдина Росія» збереже конституційну більшість у Держдумі. Після підрахунку понад 85% бюлетенів вона отримує майже 50% голосів за партійними списками. Крім того, 195 представників цієї партії, за даними ЦВК, лідирують по одномандатних округах.

У сукупності це дає приблизно 315 із 450 мандатів у новій Держдумі. На другому місці — Комуністична партія, у неї близько 19% голосів, а представники партії лідирують у 15 одномандатних округах.

Тим часом

Учора в Пермі (Росія) на території державного національного дослідницького університету 18-річний студент цього вишу влаштував стрілянину, інформує «Інтерфакс».

За попередніми даними, приблизно об 11.00 за місцевим часом чоловік у військовій формі з автоматом у руках відкрив вогонь в одному з приміщень вишу. Внаслідок стрілянини, за попередніми даними, загинули восьмеро людей, майже 20 осіб постраждали, повідомили в Слідчому комітеті РФ. У перестрілці зі співробітниками правоохоронних органів нападник був поранений і згодом помер.