Таке рішення ухвалили в Парижі на тлі конфлікту, що виник у відносинах з Британією, Сполученими Штатами та Австралією після того, як ці три країни підписали пакт про створення союзу Aukus. 

Обурення Парижа викликав не так сам пакт, як те, що він передбачає відмову Австралії на користь США від контракту з Францією на спорудження підводних човнів. У неділю до Парижа прибули посли Франції із США та Австралії, яких відкликали для консультацій.

«Той факт, що вперше в історії відносин між США і Францією ми відкликаємо нашого посла для консультацій, є серйозним політичним актом, який вказує на масштаби нинішньої кризи між нашими країнами», — пояснив ситуацію міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан, інформує ВВС. Він повідомив, що послів відкликали для «переоцінки ситуації», і звинуватив Британію, США та Австралію у «дволикості, серйозному порушенні довіри та зневазі». 

Окрім того, стало відомо, що на прохання Франції в НАТО відбудеться обговорення основ Альянсу. «На наступному саміті НАТО в Мадриді відбудеться кульмінація нової стратегічної концепції. Очевидно, що те, що щойно сталося, буде враховано», — повідомив Ле Дріан. Він запевнив, що конфлікт не призведе до виходу країни з НАТО. «Але разом з тим Європа повинна озброїтися своїм стратегічним компасом, і це буде під відповідальністю Франції в першій половині 2022 року (під час головування Франції в ЄС. — Ред.)», — сказав міністр, повідомляє Le Figaro.

Тим часом агентство Reuters повідомило, що найближчими днями президенти США та Франції Еммануель Макрон і Джо Байден обговорять ситуацію, що склалася.