За повідомленням Міністерства охорони здоров’я, за останній тиждень кількість нових підтверджених випадків захворювання на COVID-19 зросла на 68 відсотків, а госпіталізацій — на 51 відсоток.

«Реанімаційні ліжка зайняті на 33 відсотки, ліжка з киснем — на 29, але при цьому людей, яким при-значена киснева терапія, на цих ліжках — 19 відсотків», — повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, зазначивши, що загалом епідемічна ситуація контро-льована.

«Так, ми фіксуємо зростання кількості нових випадків COVID-19, але завдяки вакцинації маємо запас міцності. Медична система готова реагувати на нову хвилю, але найкращий спосіб зберегти своє життя та здоров’я — щепитися від коронавірусної інфекції за першої нагоди», — зазначив В. Ляшко.

Ураховуючи погіршення ситуації, вчора під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, під час якого ухвалено рішення про впровадження в усіх регіонах країни жовтого рівня епідемічної небезпеки.

Глава уряду нагадав, що Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови про запровадження карантину, які певною мірою пом’якшують обмежувальні заходи та дозволяють працювати закладам господарювання та освіти навіть у червоній зоні у разі виконання ними певних умов. «Обмеження жовтої та червоної зон не поширюватимуться на ті заклади, де весь персонал та відвідувачі вакциновані, мають негативний тест або підтвердження нещодавно перенесеної хвороби. Такий підхід сьогодні успішно використовує низка країн світу, адже він дає можливість вберегти людей та водночас не зупиняти економічну активність країни», — сказав Д. Шмигаль.

За рішенням Державної комісії ТЕБ та НС, жовтий рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 встановлюється на території всіх регіонів України з 00 годин 00 хвилин 23 вересня 2021 року. Головам обласних та міста Києва державних адміністрацій доручається вжити заходів щодо дотримання обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених для відповідного рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Нагадаємо, що за жовтого рівня карантинних обмежень заборонено проводити масові заходи за участю понад однієї особи на 4 квадратні метри площі території або наповненості залів понад дві третини місць у кожному окремому залі, за столиком у закладі громадського харчування має бути не більш як чотири особи, а відстань між столами — щонайменше 1,5 метра, кінотеатри та інші заклади культури працюватимуть із заповненістю залів менш як дві третини місць або 50 відсотків місць у кожному окремому залі, спортивні зали та фітнес-центри працюватимуть лише в разі обмеження кількості відвідувачів з розрахунку одна особа на 10 квадратних метрів площі.

Обмеження жовтого рівня не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80 відсотків організаторів масових заходів, працівників кафе та ресторанів, кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть хоча б одне щеплення або отриманий за останні 72 години результат ПЛР- чи експрес-тестування.

Водночас рішення про те, надавати послуги тільки вакцинованим чи дотримуватися всіх карантинних обмежень, залишається за власником.

Заклади освіти під час жовтого рівня працюватимуть за умови наявності не менш як у 80 відсотків працівників хоча б одного щеплення.