Як і його кандидата на посаду канцлера Арміна Лашета.

Тож ситуацію з християнськими демократами, очолюваних Лашетом, узялася рятувати канцлерка Ангела Меркель. Вона хоч і відійшла від справ ХДС три роки тому, а також не висувала власну кандидатуру на нинішні вибори, проте, як і досі, залишається не лише обличчям партії, а й чи не найпопулярнішим політиком Німеччини.

Меркель уже робила спробу допомогти Лашету, днями виступаючи в Бундестазі, за що її жорстко критикували за відверте підігрування одному з кандидатів. І ось знову, за повідомленням видання Spiegel online, пані Меркель задля допомоги Лашету прибула в приморський Штральзунд, що в землі Мекленбург-Передня Померанія. Саме тут дислокується її офіс — у виборчому окрузі номер 15, де сама багато разів вигравала вибори і де її всі чудово знають та поважають. Але цього разу вона агітуватиме не за себе, а за Лашета. Обоє, як очікується, виступлять на мітингу.

І не тільки: у п’ятницю та суботу вони разом проведуть спільні передвиборчі заходи. Адже водночас з федеральними виборами 26 вересня обиратимуться парламенти кількох земель, у тому числі й до ландтагу Передньої Померанії, де мешкає 1,6 млн осіб.

Армін Лашет не лише балотуватиметься від ХДС/ХСС на посаду канцлера, він також головний кандидат консерваторів на цих регіональних виборах. Тут християнські демократи є молодшими партнерами Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) упродовж останніх 15 років.

Соціал-демократи утримують тут лідерство: 40% підтримки! Тоді як у ХДС — лише 12%. Тож дуже схоже, що в цьому регіоні, за результатами виборів, консерватори опиняться навіть не на другому, а лише на третьому — після «Альтернативи для Німеччини» — місці.

Чимало експертів прогнозують, що християнські демократи можуть відмовитися від участі в коаліції після виборів. Підстави для таких прогнозів дали лідери парламентських перегонів від СДПН і Партії зелених Олаф Шольц та Анналена Бербок. Під час теледебатів вони відверто говорили, що хотіли б працювати в коаліції разом, а для ХДС/ХСС настав час іти в опозицію...

Якщо так станеться, то християнські демократи змушені будуть стати опозиційною силою поруч із «Альтернативою для Німеччини» — партією, з якою вони безкомпромісно боролися від самого початку її створення і проходження в Бундестаг.

Чи така вже несподіванка, що Армін Лашет на шляху до парламенту під час сьогочасних виборчих перегонів розгубив навіть чималий беззаперечний капітал, напрацьований християнськими демократами досі? Експерти з самого початку обрання Лашета на посаду глави партії, а відтак і кандидатом на посаду канцлера вважали його слабким претендентом.

До того ж для нього не дуже вдало складалися обставини й під час виборчих перегонів. Зокрема, його недоречний сміх під час траурних заходів у зв’язку з повінню на заході країни. Він хоч і вибачився, але чимало виборців цього не пробачили. Ще більше мінусів йому накидали після невдалих для нього передвиборних теледебатів, у яких він жодного разу не зміг стати переможцем.

Перемогу на них здобував його конкурент — кандидат від соціал-демократів Олаф Шольц, а другу сходинку посіла «зелена» Анналена Бербок. Утім, ці два політики, забувши, що вони — конкуренти, дружно разом зіграли проти Лашета.

Проте списувати невдачі партії тільки на Лашета несправедливо. Адже ХДС закидають не лише невдалого кандидата на вибори. Значно серйознішими є прорахунки консерваторів, зокрема в міграційній політиці, завдяки чому чимало членів ХДС перейшли в інші партії — хто в СДПН, а хто й у табір непримиренних опонентів — АдН.

Також і політика боротьби з пандемією коронавірусу не додала плюсів правлячій коаліції та федеральному уряду, які почасти вирішували проблему навпомацки. Тож вочевидь невдачі під час виборчих перегонів — це не тільки відсутність харизми чи компетенції кандидата на посаду канцлера Арміна Лашета...

Утім, німецькі ЗМІ, які загалом не милували всіх учасників перегонів, ще на старті звертали увагу на те, що провідні партії дібрали зі своїх лав найменш яскравих і нуднуватих політиків для висунення їх кандидатами у канцлери. Тому нинішня виборча кампанія у ФРН, на думку оглядачів, стала апогеєм прірви між прагненнями учасників і реальністю. Проте навіть найсміливіші з експертів нині не скажуть напевне, як саме закінчиться передвиборчий німецький марафон, і хто з них обійматиме посаду номер один у ФРН.

Берлін.