Такий щорічний захід місто, що здобуло цю високу нагороду 2018-го, приймало з честю. Гості дізналися про позитивні зрушення і тенденції розвитку центру Прикарпаття.

До Івано-Франківська завітали представники Генеральної асамблеї міст — лауреатів Призу Європи, а також керівники міст-лауреатів: Герберт Хофауре та Вольфрам Ротберг — очільники Альтьотінга та Дармштадта із Німеччини. Інші учасники сесії доєдналися в режимі онлайн. Головна тематика форуму — енергоефективність з точки зору сталого місцевого розвитку.

Присутній на сесії президент Асоціації міст-лауреатів глава польської Ченстохови Кшиштоф Матиящик акцентував на тому, що така нагорода — ознака розвитку міста та слідування європейським традиціям. «Схоже було з містом Ченстохова Республіки Польща, яка на час отримання Призу Європи не входила до ЄС, — зазначив Кшиштоф Матиящик. — Так само розвиваються Харків, Івано-Франківськ та Хмельницький. Сподіваюся, що таких міст ставатиме більше, і це сприятиме поглибленню міжнародної співпраці та входженню України до Євросоюзу».

«Після отримання Призу Європи найбільшим здобутком нашого міста вважаю динаміку розвитку. Розуміємо, що десь відстаємо в економіці чи інфраструктурі, однак потенціал Івано-Франківська підсилюють позитивні тенденції до розвитку молодіжного середовища, інфраструктури, зелених зон та інші фактори», — наголосив міський голова Руслан Марцінків.

Народна депутатка Оксана Савчук, яка на час отримання Призу Європи була секретарем Івано-Франківської міськради, розповіла про те, як цілеспрямовано боролися за нагороду. «Івано-Франківськ — дійсно європейського зразка місто, зі своїми цінностями і традиціями, зі своєю автентикою. Уже традиційно входимо в топ-3 міст нашої країни, найкомфортніших для життя та з економічною привабливістю», — сказала Оксана Савчук.

Про позитивні зрушення в Хмельницькому, нинішньому лауреаті Призу Європи, розповів міський голова Олександр Симчишин. «Цю відзнаку ми отримали за сповідування, утвердження та популяризацію європейських цінностей. Перемозі сприяла міжнародна співпраця, зокрема, створення унікального проекту — віртуальної екскурсії усіма нашими 14 містами-побратимами, з відображенням їх потенціалу. Це те, що поглиблює взаємозв’язки та дає стимул до розвитку», — підсумував Олександр Симчишин.

ДовІдка

Відзнака «Приз Європи» заснована Парламентською асамблеєю Ради Європи в 1955 році. Присвоюється муніципалітетам, які продемонстрували найкращі результати щодо поширення ідеалу європейської єдності. В 1984-му була заснована Асоціація міст, нагороджених Призом Європи — міжнародна неурядова добровільна організація, яка об’єднує 72 учасників. Це платформа для дискусій, дебатів та обміну досвідом з питань молоді, освіти, мігрантів, соціальних прав, громадського транспорту, зміни клімату, відновлюваних джерел енергії тощо.

Івано-Франківська область.