Вальдемарас Сарапінас та засновниця ГО «Міжнародний інститут культурної дипломатії» Тетяна Калита.

Захід організований в рамках «Року історії та культури литовських татар 2021» і за співпраці Музею Шереметьєвих, громадської організації «Міжнародний інститут культурної дипломатії» та сприяння Литовської Республіки в Україні. Виставка посвячена передусім військовій взаємодії українського, литовського та кримськотатарського народів.

У програмі радянської школи період Великого Князівства Литовського, коли протягом кількох століть український та литовський народи жили в одній державі, намагалися обережно оминути, а кримських татар представляли зрадниками й ворогами. Насправді історія взаємодії цих народів набагато складніша. Демонструють це й організатори виставки, які через інформаційні стенди та історичні мапи і артефакти розповідають про складні й часом заплутані політичні відносини між військовими формуваннями, що виступали під різними знаменами та гербами — тризубом, погонею та тамгою.

Про взаємопроникнення трьох культур свідчить, зокрема, велика громада литовських татар, яка донині мешкає у цій країні. Посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас під час відкриття виставки підкреслив особливу роль литовських татар у боротьбі за свободу протягом багатьох століть. Зокрема, він згадав, що литовські татари брали участь у повстаннях XIX століття проти влади царської Росії. Також вони були й у відновленій литовській армії на початку ХХ сторіччя. «Татари не залишилися осторонь і в наші дні. 13 січня 1991 року, коли радянські танки напали на вільнюську телевежу, серед загиблих її захисників була й Лорета Асанавічюте — дочка литовського татарина. Довіра та взаємна підтримка допомогли вибороти чимало перемог, і їх ще багато буде попереду. Лише разом ми сильні. Сподіваємося, що для спільного досягнення цілей слугуватиме створена місяць тому Кримська платформа, — підкреслив Вальдемарас Сарапінас, відкриваючи виставку.

За його словами, відзначення Року культури литовських кримських татар в Україні — це ще одна нагода для Литви заявити, що «ми підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України, не визнаємо окупації Криму, виступаємо проти порушень прав людини на півострові і засуджуємо експансивну політику агресора — Росії, яка не може толеруватися й бути легітимізованою».

Фото автора.