Під час виступу на загальних дебатах 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Президент України Володимир Зеленський заявив про агресію РФ, що триває на Донбасі, закликав міжнародну спільноту допомогти із визволенням політичних в’язнів у Криму та запропонував «оживити ООН». Він також подякував 46 державам та міжнародним організаціям, які взяли участь у першому саміті «Кримської платформи», і згадав, що Об’єднані Нації знехтували цим майданчиком для розв’язання проблем міжнародного права та окупації. Повний текст виступу розміщено на сайті глави Української держави.

У виступі перед Генасамблеєю Володимир Зеленський нагадав, що 2019 року з цієї трибуни він говорив про те, що війна в Україні — це понад 13 тисяч загиблих, 30 тисяч поранених. «Щороку ці цифри звучать в ООН з однією лише поправкою — щороку ці цифри, на жаль, зростають. Я казав про це і у 2020 році. І кажу про це зараз, у 21-му. І це вже майже 15 тисяч загиблих людей. Ось вам ціна свободи, ось вам ціна незалежності», — закцентував Президент.

Володимир Зеленський зазначив, що розраховує на підтримку міжнародної спільноти в питанні звільнення майже 450 українців, яких незаконно утримують на тимчасово окупованих територіях України та в РФ. «Закликаю вас підтримати оновлені резолюції щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму та мілітаризації нашого українського окупованого півострова, які будуть винесені на розгляд Генеральної Асамблеї до кінця року», — заявив він.

Також Президент закликав «оживити ООН» і «оживити її Статут». «Це не рекомендації, які можна виконувати за бажанням. Ви не знайдете там слів «Кожен сам за себе». І тоді б світу не довелось би визнавати, що він провалив іспит на ковід, іспит на єдність. І ховати очі у 20-річчя Дурбанської декларації ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Хто міг уявити, що колись знаряддям для дискримінації стануть саме ліки? У контексті постійних розмов про світову продовольчу кризу цікаво: невже колись ми так само будемо ділити між собою хліб та воду?!» — додав він.

Про підтримку України в промові на сесії Генеральної Асамблеї ООН заявила Президентка Естонії Керсті Кальюлайд. «Не можна забувати про окупований Кримський півострів та ситуацію на сході України. Україна може розраховувати на нашу тверду й непохитну підтримку свого суверенітету й територіальної цілісності, а також на політику невизнання незаконної анексії Криму Росією», — сказала Кальюлайд. На її переконання, «безпека — неподільна, тож безпека України є і нашою безпекою». «Як обраний член Ради Безпеки ООН ми продовжуємо підтримувати у її порядку денному питання російської агресії на Донбасі та незаконної анексії Криму», — зазначила Президентка Естонії.

А Президентка Молдови Майя Санду в своєму виступі вимагала від Росії вивести війська, озброєння та боєприпаси з території Придністровського регіону республіки.

Питання безпекової ситуації в Чорноморсько-Азовському регіоні обговорювалися і під час зустрічі у Нью-Йорку Володимира Зеленського з Прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Сторони позитивно оцінили перші результати запровадження Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між Україною та Великою Британією.

Фото з сайту president.gov.ua