Парламентарії заслухають щонайменше сім доповідей. Серед тем, які плановано обговорити, політичне переслідування корінних народів у Криму з боку Росії.

Голова Постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева повідомила, що цього тижня отримала лист від генеральної секретарки Ради Європи пані Марії Пейчинович-Бурич у відповідь на її звернення стосовно нещодавніх випадків політичних переслідувань та катувань кримських татар в окупованому Криму. «Генеральна секретарка РЄ повідомила, що РЄ підтверджує вкотре запевнення в підтримці територіальної цілісності та суверенітету України, а також бере до уваги факти, викладені у моєму листі для майбутньої доповіді про ситуацію з правами людини в окупованому Криму», — написала у Фейсбуці Марія Мезенцева.

Також під час сесії говоритимуть про збільшення міграційного тиску на кордонах Латвії, Литви і Польщі з Білоруссю, гуманітарні наслідки конфлікту між Вірменією та Азербайджаном, ситуацію в Афганістані тощо.

А тим часом участь російської делегації в роботі сесії ПАРЄ знову під питанням, принаймні в очному форматі. Оскільки російські депутати не зробили щеплення зареєстрованими ВООЗ вакцинами, вони зможуть пересуватися у Страсбурзі лише між готелем і палацом Ради Європи. Спікер Держдуми РФ В’ячеслав Володін заявив, що така «дискримінація» стосовно російських парламентаріїв «неприйнятна». «У зв’язку з цим було б доречно не брати участі в засіданні ПАРЄ», — сказав він, повідомляє ТАСС.