Польська влада намагається їх не впустити, створюючи додаткові захисні огородження та запровадивши надзвичайний стан.

Маніфестанти скандували також гасла: «Прийняти біженців», «Солідарно з біженцями», «Досить жорстокості», «Відкриймо серця, відкриймо кордони», «Відкрити кордон, закрити уряд», «Стоп геноциду на кордоні», «Прийму біженців, віддам расистів».

Як анонсували у соцмережах організатори (ними виступили понад 30 феміністських груп), «цей марш є простором для всіх тих, хто не погоджується на тортури та інші скандальні дії польської влади щодо людей, які шукають прихистку в Польщі».

Учасники демонстрації вимагали, щоб польські силовики припинили вивозити назад на кордон з Білоруссю мігрантів, котрі нелегально пробралися на територію Польщі. Відома режисерка Агнешка Голанд, яка прийшла на маніфестацію, заявила, зокрема, що «не погоджується на методи, використовувані владою...» На її думку, не можна дозволити, щоб невинних людей на польській землі й у певному сенсі з потурання поляків прирікали на смерть.

За інформацію ЗМІ, за останні два місяці на польсько-білоруському кордоні померли щонайменше сім людей, які шукали прихистку в Польщі та Європі. Організатори маніфестації, навівши ці офіційно підтверджені цифри, апелювали, що під загрозою «життя чергових кількох сотень людей, котрі намагаються вибратися із прикордонних лісів... серед яких малі діти й біженці з Іраку, Афганістану, Сирії, Туреччини та інших країн, в яких їм загрожує війна, переслідування та насильство».

Коли маніфестанти почали мітинг під парламентом, слово надали сомалійцеві Ельмі Абді, якому вдалось прорватися через польсько-білоруський кордон. Він апелював, щоб влада впустила на кордон ті неурядові організації, які хочуть надавати допомогу біженцям на місці. «Знаю, що кажу, бо я був у тому лісі й знаю, як там тяжко». При цьому сомалієць наголосив: «Урядова інформація абсолютно відмінна від того, що бачимо і чуємо». Е. Абді закликав вислухати людей, які з різних причин опинились на кордоні.

Марш солідарності відбувся також у Кракові. Його учасники пройшли від головного ринку до приміщення регіонального офісу партії влади «Право і справедливість», де крейдою писали гасла протесту проти того, що відбувається на кордоні.

Офіційні комюніке силовиків останніми днями рясніють повідомленнями про затримання «контрабандистів людьми». Зокрема, «героєм» суботніх новин став заробітчанин з України, який, працюючи для однієї з «польських популярних кур’єрських фірм», використовував свій службовий вантажний бус для перевезення 27 мігрантів з Іраку та був затриманий прикордонниками «на гарячому».

Тим часом віце-прем’єр з питань безпеки, лідер партії влади Ярослав Качинський заявив про два фронти гібридної війни — на кордоні й у Варшаві. На його думку, дії опонентів влади «заохотили Лукашенка і Путіна до ескалації та посилення атаки». Якби опозиція вела себе по-іншому, «ця операція мала б абсолютно інший перебіг», наголосив лідер ПіС.

На знімку: мітинг у Варшаві.

Фото зі сторінки у Твіттері Клаудії ЧОБАНУ.