У селі Галичани, що в Горохівському районі, митрополит Волинський і Луцький УПЦ Нифонт освятив Свято-Петро-Павлівський храм, який зведено за кошти народного депутата Сергія Мартиняка.

У Галичанах ще й сьогодні не можуть забути ті розпач і відчай, які охопили село 18 березня 2012 року, коли в обідню пору загорілася і за кілька годин спопеліла вщент споруджена 1925 року церква. Допомогти селянам пообіцяв тоді ще кандидат у народні депутати Сергій Мартиняк.
І ось 30 листопада майже все село вже прямувало до нового храму, щоб бути присутнім на його освяченні, яке здійснив митрополит Волинський і Луцький УПЦ Нифонт, та разом пережити радість відновлення церкви.
Новий храм виріс у Галичанах трохи більше як за рік. Щоб це свято відбулося якнайшвидше, працювали всією громадою. Парафіяни зібрали 170 тисяч гривень на церковне начиння, готували обіди будівельникам. А левову частку коштів у будівництво власне самої святині вклав тепер уже народний депутат Сергій Мартиняк. Загалом жертводавець витратив на Божий храм, як повідомив керівник проекту Олександр Мазуркевич, 2 мільйони 245 тисяч гривень.
Люди досі не можуть без сліз говорити про біду, яка спіткала храм у селі. Адже церква у Галичанах горіла двічі. Тож, зважаючи на цю обставину, новий храм вирішили спорудити на новому місці, яке селяни виділили зі своїх обійсть. Розповідають, що 14 червня 2012 року, в день закладання капсули, після дощу в небі з’явилась веселка. Усі це сприйняли як добрий знак для сільської громади. Так воно і сталося.
— Я давно мріяв звести храм, тому коли до мене звернулася громада села Галичани з проханням відбудувати церкву, вирішив втілити це бажання багатьох людей в життя. Нас звів Господь, і ми спільними зусиллями збудували святиню, — зазначив Сергій Мартиняк.
— Мешканцям Галичан пощастило, що в такий важкий для них час на їхньому шляху трапилася людина, яка готова збудувати храм. А будівництво храму — це споконвіків благословенна, Божа справа, — сказав, звертаючись до мирян, митрополит Нифонт. — Тут молитимуться за живих і вже спочилих. Але хай у кожній вашій молитві буде згадано й ім’я фундатора цього храму раба Божого Сергія Мартиняка. Він зробив це Богу на славу, вам на радість, собі на спасіння, — наголосив у зверненні до парафіян митрополит Нифонт.
На завершення урочистостей Нифонт з благословення Предстоятеля церкви Блаженнійшого митрополита Володимира вручив Сергію Мартиняку орден Святителя Миколая Чудотворця за заслуги перед Українською православною церквою.
І ще одна важлива деталь: щоб з церквою не сталося нічого лихого, народний депутат застрахував її на суму в чотири мільйони гривень.
 
Волинська область.
 
На знімку: митрополит Нифонт вручає Сергію Мартиняку орден Святителя Миколи Чудотворця.
Фото надано прес-службою народного депутата.
Довідково
Збудована в центрі села 24-метрова дерев’яна церква стала окрасою Галичан. Її зведено за новітніми технологіями «без цвяха» з профільного бруса. Теж виготовлений з дерева величний іконостас — це справа рук народного умільця із села Борочичі Анатолія Матчука. Стіни храму увінчані іконами. Серед них вирізняється образ покровителів храму святих апостолів Петра і Павла, які тримають у долонях Свято-Петро-Павлівську церкву. Це робота відомого волинського художника і скульптора Василя Рижука.