Але, як і в Болгарії, відмова від національної валюти на користь загальноєвропейської спричиняє величезну тривогу в населення. Її не можуть розвіяти заяви досвідчених фінансистів і економістів про те, що переведення цін з національних грошових одиниць у євро буде проведено коректно й на користь громадян. Чомусь усі переконані: люди збідніють.

У Хорватії партія Hrvatski Suverenisti, яку вважають консервативною і євроскептичною (не тільки стосовно спільної валюти), запропонувала провести референдум, на якому громадяни мають висловити свою думку про те, вводити євро в країні чи продовжити строк життя власної грошової одиниці куни, яка впевнено «стоїть на ногах».

Лідери Hrvatski Suverenisti і всі організації, які підтримують їхнє ставлення до введення євро, почали збір підписів громадян під петицією з вимогою провести референдум з цього важливого для країни питання. В Загребі та інших великих містах Хорватії встановили намети у велелюдних місцях, де активісти закликають перехожих поставити підписи під вимогою провести опитування про долю куни. Щоб парламент прийняв до розгляду цю вимогу, під нею повинні підписатися не менш як 370 тисяч осіб, що становить 10 відсотків громадян, які мають право на голосування. При цьому збір підписів обмежено в часі — на це дається всього два тижні. Хорватські євроскептики упевнені: більшість людей виступають проти введення євро, тому охоче й оперативно поставлять підписи під петицією про проведення референдуму.

В уряді називають дії євроскептиків зайвою метушнею і нагадують, що на референдумі, який проводився ще з питання приєднання Хорватії до Європейського Союзу, народ сказав своє «так», а отже, побічно погодився мати з ЄС не тільки спільні цінності, а й валюту. Єдина європейська валюта в обігу в 19 із 27 країн, що входять до Євросоюзу. Євро також є єдиною грошовою одиницею в сусідній Чорногорії, яка тільки готується вступати в ЄС. І це дозволило сусідам значно поліпшити кредитний рейтинг країни, залучити величезну кількість інвесторів, бо обіг євро є кращою гарантією для збереження їхніх внесків у розвиток економіки.