Натомість він, на думку Ребельде, сприяє дискримінації людей цієї професії. Проблема привернула увагу також інших німецьких ЗМІ.

З’ясувалося, що закон про захист проституції, прийнятий урядом п’ять років тому, що мав би сприяти поліпшенню умов праці, припиненню торгівлі людьми та сексуального рабства, натомість, крім іншого, додає ризиків для працівників секс-індустрії.

За даними державної статистики, у ФРН відповідно до нього у 2019 році було зареєстровано 40 тисяч осіб із такою професією. А ось за неофіційними даними, їх кількість у країні сягає 400 тисяч. Тобто 90% зайнятих у цій сфері працюють, порушуючи законодавство.

До того ж секс-працівниці стверджують, що закон шкодить їхній роботі. Адже через страх, що до їхніх приватних даних може бути доступ всіх охочих, чимало повій відмовляються реєструватися, порушуючи закон.

Хоч закону про проституцію уже п’ять років, та й суспільство ставиться до такої діяльності здебільшого терпимо, проте такі послуги а Німеччині залишаються під знаком табу. На перший погляд, дехто сприймає реєстрацію повій як буденне явище, котре означає лише отримання посвідчення. Але багато хто з них боїться себе ідентифікувати у такий спосіб, щоб дані не «випливли» з чиновницьких кабінетів назовні...

Крім того, більшість жінок, котрі займаються проституцією у ФРН, приїжджі. Тому офіційний облік може призвести до зменшення їхнього доходу. А, приміром, під час пандемії коронавірусу, коли їм заборонено працювати, відсутність реєстрації завадила багатьом  отримати фінансову допомогу від держави.

Ще одна проблема повій без реєстрації — оформлення квартири як «будинку терпимості». У Німеччині люди, зайняті в секс-індустрії, не можуть об’єднатися для спільного мешкання і роботи, якщо це не бордель. Вони не згодні з таким підходом, оскільки групам простіше чинити опір насиллю чи спробі шантажу з боку недобросовісних клієнтів.

Тим часом певне рішення щодо ефективності закону про проституцію влада зможе прийняти лише після 2025 року, коли буде підготовлений звіт фахівців на цю тему. А до того, вважають представники державних органів, які опікуються цією сферою, говорити про його позитивний чи негативний вплив на секс-індустрію зарано.

Щоправда, деякі федеральні землі вже підготували власний аналіз ефективності застосування закону. Судячи з його висновків, повії критикують закон як такий, що мало відповідає їхнім справжнім потребам.

Берлін.