Утім, приємну звістку псує заувага, що зросте не лише можливість відвідати родичів і знайомих в інших населених пунктах, а й ціна квитків.

Торік більшість німців на Різдво змушені були відмовитися від поїздок до родичів через коронавірус. Але цьогоріч Deutsche Bahn очікує напливу пасажирів на свята, тож заздалегідь готується до підвищеної завантаженості потягів.

На залізниці вже й нині спостерігається зростання пасажиропотоку, особливо на составах IC та ICE. Тому перевізник вирішив запобігти хаосу на Різдво і розширює пропозицію для мандрівників, збільшивши кількість доступних місць для них удесятеро. Про це на прес-конференції повідомив міністр транспорту ФРН Андреас Шоєр. Також компанія має намір під час свят ще й «подовжити» потяги на популярних напрямках, додавши до них вагони. Що також дасть змогу збільшити їх місткість на кілька тисяч місць щодня.

Водночас німецька залізниця планує розширити пасажиропотік не лише на свята. Вже з 12 грудня перевізник змінить розклад, що дасть змогу збільшити кількість рейсів на 11 відсотків. Тож міністерство транспорту підтвердило, що залізниця у грудні запропонує на 63 тисячі місць більше, ніж це було два роки тому. Тобто пропозиція буде навіть більшою, ніж до пандемії коронавірусу. В такий спосіб відомство прагне «розвантажити» переповнені вагони, як це є нині.

Але водночас на пасажирів очікує і підвищення вартості проїзду. Торік через пандемію Deutsche Bahn втратила 1,4 млрд євро. Тому вже наступного року компанія має намір покрити збитки та зміцнити своє фінансове становище, підвищивши ціни на квитки на 2,9 відсотка уже в грудні.

Тим часом таке рішення залізничників суперечить планам нової коаліції, передусім Партії зелених, які мали «пересадити» німців із літаків на потяги з метою кращого збереження довкілля. Німеччина навіть планує до 2030 року збільшити кількість пасажирів залізниці вдвічі.

Берлін.