Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час брифінгу зі швейцарським колегою Ігнаціо Кассісом.

«Перше — Україна нічого не порушувала. Друге — ми дотрималися необхідних процедур комунікації через Спільний центр координації та контролю з ОБСЄ для того, щоб застосувати право на самозахист», — сказав міністр. Він звернув увагу партнерів з Німеччини та Франції, які «висловили занепокоєння» застосуванням Україною безпілотника, що вони мали би бути занепокоєні насамперед тим, що знищена дроном гаубиця заборонена Мінськими домовленостями і була розташована набагато ближче, ніж це дозволено.

«Чомусь, коли гаубицю підсовують до лінії розмежування, обстрілюють наші позиції і вбивають наших солдатів, то цей факт залишається без належної оцінки. Ми спілкуємося з німецькими колегами, не маємо сумнівів, що вони залишаються принциповими прихильниками мирного врегулювання, але будь-які оцінки повинні надаватися з урахуванням повного контексту ситуації. Лише тоді вони є об’єктивними і дозволяють цільовий аудиторії правильно сприйняти ситуацію», — наголосив міністр.

Тим часом США закликають союзників зняти обмеження на постачання Україні летальної зброї для захисту від російської агресії. Про це заявила помічниця міністра оборони США Лора Купер під час онлайн-заходу «Зусилля США у сфері безпеки й оборони в регіоні Чорного моря», повідомляє НВ. Лора Купер зауважила, що Україна повинна мати можливість купувати засоби, які потрібні їй для власного захисту, і нагадала, що США вже передали Україні та Грузії протитанкові ракетні комплекси Javelin, що стало яскравим прикладом військової допомоги цим державам. Вона наголосила, що США продовжуватимуть надавати Україні допомогу в галузі оборони та безпеки.