Особливо активні на цьому полі політики, котрі на тлі гніву електорату намагаються так чи інакше знайти вихід із енергетичної кризи не тільки у ФРН, а й у Європі загалом.

І тут, хоч як крути, а німці вже вкотре «спіткнулися» на можливості користуватися газом, котрий мала б постачати транзитна лінія «Північного потоку-2», яка ще не запрацювала. Представники різних політичних сил дедалі частіше вимагають прискорити її пуск в експлуатацію, оскільки зимові холоди вже на порозі. Навіть усупереч спротиву США та деяких європейських держав, котрі вважають транзит таким, що загрожує незалежності країн Старого світу та газовими війнами...

Цю ситуацію днями детально розібрало видання Berliner Zeitung. «За дослідженнями аналітиків, — пише газета, — газові сховища в Німеччині нині заповнені лише на 70%. У середньому по ЄС їх заповненість вуглеводнями становить 77%. Зазвичай, за статистикою, цієї пори року - до опалювального сезону взимку, сховища заповнюються на 90%».

Ще жорсткіша полеміка розгорнулася під час обговорень проблеми членами нової коаліції у Бундестазі. Аналітики зазначають, що прем’єр-міністр Баварії Маркус Зедер тисне на партнерів по коаліції, вимагаючи вжити заходів зі зниження цін на енергоносії. Серед них він називає також і введення в експлуатацію «Північного потоку-2». Таку позицію підтримують його однодумці, вважаючи, що газопровід сприятиме подоланню можливого дефіциту сировини взимку.

Водночас США продовжують попереджати ФРН про можливості політичного тиску Росією на Європу з допомогою цін на енергоносії. Приміром, президент Джо Байден під час недавнього саміту G20 у Римі закликав канцлерку Ангелу Меркель та її можливого наступника віце-канцлера Олафа Шольца дотримуватися німецько-американської угоди щодо «Північного потоку-2». Він також застеріг стосовно того, що Росія може використовувати поставки газу як геополітичну зброю.

На цьому тлі в ЗМІ з’являється дедалі більше заяв і політиків, і фахівців, які вважають, що «коні не винні», тобто вони не вбачають у діях Росії «жодної вини в загрозах для Європи в енергетичній сфері, а Кремль не використовує слабкість ЄС, щоб зашкодити політичним та економічним інтересам країн-учасниць». Вони також наголошують на тому, що «Росія є надійним постачальником енергоресурсів, а «Північний потік-2» — вигідний європейським споживачам».

Утім, інша частка Європи ще намагається чинити опір цьому транзиту. Приміром, данський уряд 1 листопада виступив категорично проти «труби». Прем’єр-міністр Метте Фредеріксен, яку цитує чимало німецьких ЗМІ, в рамках 26-ї конференції країн рамкової конвенції ООН у Глазго про зміни клімату заявила, що позиція Данії незмінна, незалежно від ситуації на енергоринку ЄС: «потік» не має бути введений в експлуатацію.

Берлін.

***

Сполучені Штати посилюватимуть енергетичну безпеку України, в тому числі й шляхом зменшення ризиків від трубопроводу «Північний потік-2». Про це йдеться у заяві, розміщеній на сайті Державного департаменту США.

Зазначається, що Державний секретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським, яка відбувалася на полях конференції ООН щодо клімату в Глазго, «підтвердив непохитну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України з боку США». «Він привітав кроки України щодо корупції та підкреслив, що разом із їхніми союзниками та партнерами США будуть продовжувати посилювати енергетичну безпеку України, в тому числі й шляхом зменшення ризиків, які походять від трубопроводу «Північний потік-2», — йдеться у заяві.

Довідково

Будівництво газопроводу «Північний потік-2», що проходить дном Балтійського моря від берегів Росії до німецького Грайфсвальда, завершено 10 вересня. Але транзит не розпочав працювати, оскільки одні країни ЄС підтримують проект і беруть участь у його реалізації, інші — держави Балтії, Польща, США, Україна — виступають проти експлуатації транзиту.