Президент Сербії Александр Вучич, прем'єр-міністр Албанії Еді Рама і віце-прем'єр Північної Македонії Нікола Дімітров, який займається в уряді європейськими питаннями, обговорили проблеми, що заважають реалізації цього проекту. Вони також зустрілися із представниками найбільших компаній Сербії, Албанії та Північної Македонії і керівниками Атлантичної ради. В Белград погодився приїхати й прем'єр-міністр Чорногорії Здравко Кривокапич, але поки що як гість або спостерігач.

У результаті дводенного обміну думками й зустрічей з діловими людьми Александр Вучич, Еді Рама та Нікола Дімітров підписали спільну заяву, яку озаглавили: «Майбутнє розширення - погляд з регіону». В цьому документі вони підтвердили рішучість поглиблювати економічне співробітництво в рамках ініціативи Open Balkan і наголосили, що вона відповідає духу й порядку денному Берлінського процесу. А також відзначили, що Західні Балкани віддані й сповідують європейські цінності, демократичні принципи, верховенство демократії і закону.

У документі прямо висунуто й істотні претензії до Європейського Союзу. Зокрема, в ньому зауважується: «...сумнівна здатність Європейського Союзу інтегрувати нових членів, а внутрішні дебати між країнами - членами ЄС і двосторонні відносини перешкоджають реальному просуванню регіону до ЄС. На папері політика розширення залишається активною. Однак на практиці серед жителів регіону зростає розчарування стосовно європейських перспектив».

Лідери трьох балканських країн підкреслили, що зволікання з перспективою ЄС занадто дорого обійшлося регіону з політичної точки зору. І як приклад навели Північну Македонію, стосовно якої ЄС не виконав зобов'язань про початок переговорного процесу, хоча уряд країни виконав усі умови Брюсселя.

«Ця ослаблена перспектива європейської інтеграції загрожує зробити нас дезінтегрованішими, ніж будь-коли... У міру того, як Європейський Союз розробляє нові й далекосяжні стратегії, регіон відчайдушно намагається реалізувати вже існуючі. І хоча наш ешелон, що рухається шляхом до Європейського Союзу, зійшов з рейок, ми, як і раніше, віддані ідеї досягнення стандартів ЄС», - йдеться у заяві.

«Сьогодні ми затвердили докладний план реалізації заходів щодо спрощення процедур торгівлі й попросили Регіональну торговельну палату Західних Балкан продовжити моніторинг цього процесу. Ми також вирішили сформувати Міжвідомчу раду, яка тісно співпрацюватиме з торговельними палатами трьох країн у реалізації намічених цілей», - зазначили лідери трьох країн. І наголосили, що Західні Балкани готові рухатися прискореними темпами вперед, але Європейський Союз теж має почати рух убік Західних Балкан. «Бездіяльність - не варіант. Ми запрошуємо всі країни регіону приєднатися до нас і готові вітати їх. Проект Open Balkan відкритий для всіх», - підтвердили Вучич, Рама й Дімітров.