Невакцинованим громадянам, котрі захворіли, інфікувавшись коронавірусом, держава не сплачуватиме за листки непрацездатності під час карантинних обмежень. Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я ФРН.

Рішення про такий захід заздалегідь ухвалене міністерствами охорони здоров’я земель, а також і на федеральному рівні. Відомство охорони здоров’я пояснює, що в цьому разі йдеться про пацієнтів, у яких немає медичних застережень для вакцинації від коронавірусу. Тому вони не можуть розраховувати на компенсацію як під час такої хвороби, так і в разі самоізоляції після повернення з країн з несприятливою епідеміологічною ситуацією. Утім, від жителів ФРН, які зробили два щеплення, самоізоляція не вимагається.

Зазвичай працедавець звертається по компенсацію для своїх співробітників, які зобов’язані залишатися вдома через карантин. Такі мають право на повне відшкодування заробітної плати державою упродовж перших шести тижнів і на 67% від звичайних виплат за сьомий тиждень. Тож працівники не повинні про це дбати, й вони без проблем отримують свою зарплату. Лише в разі, якщо співробітник за цей час не одужав, то йому доводиться самотужки писати заяву в державні органи на продовження оплати лікарняного.

Відтепер ця схема не поширюватиметься на громадян, котрим вакцинація була рекомендована, але вони через певні причини досі її не зробили. Як пояснив глава відомства охорони здоров’я Єнс Шпан (нині він, як і інші члени уряду ФРН, до формування нового кабінету вважається виконувачем обов’язків), йдеться не про тиск, а про дотримання справедливості. «Чому за чиєсь небажання вакцинуватися повинні платити інші? — зазначив Шпан. — Коли люди кажуть про особистий вибір, то вони мають розуміти, що за власне, приватне, рішення їм доведеться нести фінансову відповідальність з певними наслідками».

Тим часом німецький Фонд захисту пацієнтів критикує уряд за такі жорсткі заходи. Проте влада стверджує, що має повне право запроваджувати їх на підставі закону про захист від інфекцій.

Берлін.