Транзит, який добудований у вересні, але не запущений в експлуатацію, складається із двох труб протяжністю майже 1200 км кожна зі спільною потужністю 55 млрд куб. м газу. Нині тут здійснюється його технічне прокачування.

8 листопада «Газпром» заявив, що лінія повністю готова до запуску. Втім, це стане можливо лише після сертифікації ПП-2 німецьким регулятором, який негайно розпочав цей процес. За висновком експертів, він може затягнутися до травня наступного року, оскільки документи щодо цього має розглянути також Єврокомісія.

Водночас навколо сертифікації точилися дискусії щодо участі в ній України, котра вважає, що в зв’язку із запуском ПП-2 для неї існують чималі ризики. Про це 15 листопада в бесіді з кореспондентом агентства Reuters, оприлюдненій у німецьких ЗМІ, заявив глава компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко. За його словами, Україна після запуску ПП-2 щороку втрачатиме майже 2 млрд доларів, що еквівалентно майже 1,5% ВВП країни. Глава «Нафтогазу» також зазначив: «Київ, як і досі, сподівається на підтримку США в цьому питанні й розраховує на те, що американці підтримають Україну в боротьбі проти газопроводу, який загрожує світовій безпеці».

У справі участі в сертифікації українська сторона досягла успіху: Федеральне агентство з мереж підтвердило, що до процесу сертифікації оператора трубопроводу «Північний потік-2» компанії Nord Stream-2 допущені «Нафтогаз України» та «Оператор ГТС України». Утім, із застереженням: «Сторони мають процесуальні права, в тому числі, можливість заявляти про власну думку. Що не передбачає права вето», — пояснила прес-служба регулятора. Тобто висловитися українська сторона може, але зупинити чи оспорити сертифікацію — ні...

Федеральне агентство з мереж мало розглянути питання сертифікації Nord Stream 2 AG як незалежного оператора трубопроводу ПП-2 16 листопада. Натомість німецький регулятор повідомив, що тимчасово її зупиняє.

Заява про це розміщена на сайті Федерального агентства з мереж, котре базується у Бонні. В ній йдеться про те, що відповідно до законодавства ФРН процес сертифікації відновиться після того, як оператор Nord Stream 2, розташований у Швейцарії, передасть основні активи і людські ресурси німецькій дочірній компанії, і регулятор зможе перевірити надані йому документи.

«Коли ці вимоги будуть виконані, — йдеться у заяві, — Федеральне агентство з мереж матиме змогу продовжити розгляд упродовж передбаченого законом чотиримісячного терміну та підготувати проект рішення і згідно з законодавством про внутрішній ринок надати його Європейській комісії для коментаря».

Тож процес сертифікації продовжиться, коли у ФРН буде створена дочірня компанія для німецького відтинка газопроводу. А ще раніше Міністерство економіки ФРН повідомляло про завершення аналізу безпеки поставок у рамках процедури сертифікації «Північного потоку-2», котрий передано у Федеральне агентство з мереж. У ньому стверджується, що надання сертифіката не ставить під загрозу безпеку газопостачання Німеччини та ЄС...

Нині оператор має надати сертифікати про відповідність проекту технічним нормам, а також отримати реєстрацію як незалежний транспортний оператор, котра свідчить про те, що газопровід відповідає нормам Газової директиви ЄС. Проект рішення стосовно оператора газопроводу має бути оприлюднений до восьмого січня наступного року.

Тим часом і на Німеччину насуваються холоди, а з ними й збільшення споживання енергоресурсів, зокрема газу. І якщо політики ще чубляться у своїх політичних силах на тему: зупинити — не зупиняти, то споживач дбає про власного… «кожуха», який забезпечить йому комфорт у теплій оселі, й бажано за якомога менші гроші. Тому суспільство здебільшого налаштоване на те, аби проект ПП-2 був запущений якнайшвидше.

А про представників бізнесу, причетних до будівництва транзиту, годі й казати. Приміром, глава німецької компанії Wintershall Dea Маріо Мерен заявив, що сувора зима в Європі може спричинити подальше зростання цін на газ. А ось запуск ПП-2, зазначив Мерен, дасть змогу збільшити поставки в Європу і стабілізувати ситуацію на ринку.

Чи в змозі будь-хто вплинути на запуск «потоку»? Принаймні залучені до процесу сертифікації сторони, які не мають права вето, неспроможні це зробити. Тим паче, що Федеральне агентство з мереж, відповідальне за сертифікацію ПП-2, повністю контролюється урядом ФРН — натхненником цього проекту. Коли що й  може зупинити запуск газопроводу «Північний потік-2», то лише тиск США на уряд ФРН. А в цьому разі вже — хто кого «перетисне»...

Берлін.