Якщо для громадян Туреччини — це справжня катастрофа, то для сусідів із Болгарії та Греції її знецінення стало справжнім подарунком перед Різдвом. Минулими вихідними тисячі болгар вирушили з Пловдіва, Бургаса, Хасково, Ямбола та інших міст на ринки та в магазини найближчих до кордону населених пунктів Туреччини. Найжвавішим торговим місцем стало турецьке місто Едірне, яке розташовано лише за 10 кілометрів від болгарсько-турецького кордону. Причому сюди їдуть не тільки покупці з Болгарії та Греції, а й приватні торговці з інших міст Туреччини, щоб вигідно продати товар, що залежався. На ринках Едірне з’явилися навіть дрібні бізнесмени зі Стамбула, що за 240 кілометрів.

Житель Пловдіва Халіл Камбаз, який має в цьому місті кілька торгових точок і добре знає турецьку мову, тому що його батьки — вихідці з цієї країни, поділився з журналістами місцевої газети «Маріца» своїми враженнями від відвідування турецьких ринків. «Я їжджу туди щовихідних і закуповую овочі та фрукти, одяг і взуття оптом. Скажімо так: сорочка мені обходиться у 10 левів (5 євро), а в Пловдіві продаю її вже за 20 левів (10 євро). При цьому, щоб овочі і фрукти розкуповували швидше, ставлю ціну нижчу, ніж в інших торговців. Демпінг? Так. Але це ринок, і кожен на ньому призначає вигідну для себе ціну». За його словами, турецька ліра ще ніколи не була такою дешевою. Наприкінці минулого тижня в болгарських обмінних бюро одну ліру можна було купити лише за 15 стотинок. Але з величезними труднощами, тому що валюта сусідньої країни, що подешевшала, нині користується величезним попитом у болгар. На 100 левів (50 євро) у Туреччині можна купити продукти на тиждень, пральні порошки та мийні засоби, заправити повний бак та каністру бензином, який не тільки дешевший, а й, як стверджують водії, якісніший, ніж на АЗС у Болгарії, поповнити гардероб новим одягом і навіть зробити подарунки близьким.

Турецький журналіст з Едірне Мурад Саваш розповів про свої спостереження за торгівлею у місті на вихідні: «Болгари змітають із прилавків буквально все — від предметів першої необхідності до автомобільних шин, фаянсової плитки та меблів. Торговці в Едірні задоволені таким напливом болгар. Для їхньої зручності у місті встановили покажчики болгарською мовою, у кожного ресторану є вивіски з меню болгарською, а готелі міста на вихідні заповнені повністю».

Але звичайні громадяни на відміну від болгар та греків, яких влаштовує слабка ліра, страждають від галопуючої інфляції. Пенсіонер Хасан Гюлер з Едірне поскаржився журналістам: «Ситуація для нас нині дуже сумна. Ми нічого не можемо купити. Моя пенсія тане за кілька днів. Багато від чого доводиться відмовлятися. А попереду на нас чекає важка зима...». 

Деякі жителі Едірне та найближчих до нього сіл, які мали два будинки або квартиру в місті та дачу поблизу нього, почали продавати нерухомість. Її охоче скуповують греки та болгари, які мають і турецьке громадянство. Консультант одного з турецьких агентств із продажу нерухомості повідомив, що раніше його контора продавала два-три будинки за рік, а нині за половину грудня продала понад десять. І попит на нерухомість зростає. «Громадяни Греції, які мають подвійне громадянство, набагато заможніші, ніж болгари. Вони купують по дві і навіть більше двокімнатних квартир, які нині здають у оренду на вихідні, оскільки з п’ятниці по неділю в готелях Едірне вільних місць немає».