Чергова тристороння зустріч президента Сербії Александра Вучича, прем'єр-міністрів Албанії та Північної Македонії - Еді Рами та Зорана Заєва в рамках їхньої спільної ініціативи Open Balkan розпочалася в понеділок, 20 грудня, у Тирані. На неї були запрошені єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Олівер Варгеї, представник Атлантичної ради Джим О'Брайєн та голова фонду "Відкрите суспільство" Алекс Сорос. З ними на саміті обговорять Стратегічний план Open Balkan на 2022 рік. У понеділок лідери трьох балканських країн провели спільну неформальну зустріч, на якій обговорили низку важливих питань, а потім продовжили спілкування між собою та гостями на традиційній діловій вечері, яку господарі влаштували в місті Ельбасан.

На другий день саміту, 21 грудня, Олександр Вучич, Еді Рама та Зоран Заєв підписали шість договорів про співпрацю, серед яких найважливішим політичні оглядачі вважають угоду про умови вільного доступу на ринки праці трьох країн. Головна ідея, закладена в цей документ, насправді означає, що дозвіл на роботу, виданий у будь-якій із цих трьох країн, діятиме й на території всіх членів ініціативи Open Balkan. Не менш важливим для того, щоб ініціатива Open Balkan запрацювала в запланованому форматі, є договір про об'єднання в одну схему національних систем електронної ідентифікації громадян.

Слід зазначити, що Вучич, Рама та Заєв ще раз надіслали відкриті листи очільникам держав та урядів інших країн Західних Балкан із запрошенням приєднатися до Open Balkan. Як основні аргументи до цього кроку вони назвали те, що ця ініціатива дасть змогу подолати поки що наявні соціальні, економічні та торговельні бар'єри, які заважають усебічному розвитку всього регіону та спілкуванню людей між собою. Вони нагадали, що головною метою ініціативи є відкриття кордонів Албанії, Сербії та Північної Македонії для вільного пересування людей, товарів, капіталів та послуг із 1 січня 2023 року. А проміжною - стане набрання чинності з 1 січня 2022 року договору про єдиний дозвіл на роботу та вільний доступ до ринку праці.