Стіна з колючого дроту була подовжена ще на 26 кілометрів і повністю перекрила турецько-грецький кордон, що становить 38 кілометрів.

«Для нас важливо, щоб не виникла ситуація, як на кордоні Польщі й Білорусі», — пояснив співгромадянам міністр громадського порядку Такіс Теодорікакос. За його словами, і стара інженерно-технічна споруда за дев’ять місяців цього року (із січня до жовтня), і система спостереження цього року попередили 143 000 незаконних спроб перетнути сухопутний кордон. Це на 45% більше, ніж було торік.

А з січня 2022-го на кордоні запрацює ще й центр з обробки даних, які надходитимуть з камер далекого спостереження і численних датчиків, недавно встановлених на варотових вишках. Ця найсучасніша система, оснащена штучним інтелектом, допоможе прикордонникам стежити за ситуацією на всій довжині кордону й моментально сигналізуватиме про будь-які спроби його порушення. Міністр дав ясно зрозуміти, що тепер і миша не зможе перейти з Туреччини до країни…

Він також повідомив, що уряд Греції спробує добитися від Євросоюзу хоча б часткового відшкодування нових витрат, пов’язаних з додатковим зміцненням його зовнішніх кордонів. Але попередив, що, як правило, члени ЄС будують захисні огорожі за свої кошти.