Утім, громадяни ФРН нині здебільшого переймаються питанням: яким буде прийдешній рік і які зміни передбачаються у житті країни?

За оприлюдненими даними уряду, темпи зростання економіки Німеччини в 2022 році будуть повільніші, ніж прогнозувалося. Так, ВВП країни становитиме лише 3,7%, замість передбачуваних 5,1%. Представники міністерства економіки вважають, що поширення нового варіанта коронавірусу негативно впливає на економіку, уповільнюючи її зростання.

А ось підвищення мінімальної заробітної плати уряд обіцяє. Нині вона, до різних утримань і сплати податків, становить 9,60 євро за годину. Але вже з першого січня 2022-го цей розмір буде збільшено до 9,82 євро. Друга хвиля підвищення — до 10,45 євро — передбачається із першого липня наступного року.

Очікується також підвищення — на 5% — пенсійних виплат. Зростуть розміри і різноманітної соціальної допомоги, яка залежатиме від віку та сімейного становища. Приміром, для одиноких людей, які нині отримують її у розмірі 449 євро, вона зросте на три євро. Таку само доплату обіцяно сімейним парам, яким зараз бюджет переказує по 404 євро кожному, а також діти віком від 14 до 17 років, що мають по 376 євро. Дітям від 6 до 13 років, які отримують по 285 євро, а також дітям до 5 років з допомогою 285 євро доплюсують ще по два євро. Молоді люди віком від 18 до 24 років, котрі мешкають з батьками чи окремо й отримують 360 євро допомоги, доплюсують по три євро.

Є й інша новинка: впродовж першого кварталу 2022 року, а саме до 31 березня, німецькі роботодавці можуть виплачувати своїм працівникам так званий коронабонус, котрий не оподатковується. Його сума не має перевищувати 1500 євро.

Що стосується самого коронавірусу, то, на жаль, прогнози невтішні. Професор-імунолог з університетської клініки Фрейбурга Крістоф Нойманн-Хефелін, оцінюючи нинішню ситуацію з поширенням нового його штаму «Омікрон», вважає, що вже в середині січня він стане домінуючим у країні.

Але вірус вірусом, а жителі Німеччини нині зайняті приємними клопотами та підготовкою до Різдва й зустрічі Нового року — з неодмінними сподіваннями, що він буде щасливим.

Берлін.