«Під час перебування на Івано-Франківщині ми відвідали центр вакцинації та лікарню, і всі медики в один голос кажуть про те, що 97 відсотків хворих, які потрапляють до стаціонарів, — це нещеплені люди», — сказав Денис Шмигаль, зауваживши: ця статистика якнайкраще свідчить, що візит до пункту вакцинації не варто відкладати на потім.

Глава уряду також повідомив, що наразі вже понад 5,8 мільйона українців відкрили картки в банках, щоб скористатися програмою «єПідтримка», 4,7 мільйона подали заявки в «Дію» на отримання 1000 гривень та понад 2,3 мільйона громадян вже їх отримали. «Майже 210 мільйонів гривень люди витратили переважно на книжки, кіно, театри та залізничні квитки», — повідомив Д. Шмигаль.

За словами прем’єра, на запуск програми «єПідтримка» знадобилося менше місяця, а її технічна реалізація фактично не має аналогів у світі. Зазначивши, що це стало можливим завдяки курсу на цифровізацію, прем’єр повідомив, що нині також спрощено порядок отримання «пакунка малюка» або грошової компенсації через «Дію». «Тепер батькам новонароджених, які не отримали «пакунка малюка» у пологовому будинку або в управлінні соцзахисту населення за місцем проживання, не потрібно подавати відповідну довідку із закладу охорони здоров’я», — сказав він.

Ще одним кроком у напрямі діджиталізації стане запуск Єдиного державного реєстру ветеранів війни.

«Уряд ухвалює рішення, яке дасть змогу наповнювати реєстр більш комплексною інформацією про послуги ветеранам. Він міститиме дані про використані та можливі пільги кожному ветерану війни і особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною», — повідомив Д. Шмигаь, додавши, що нині вже проводиться бета-тестування реєстру і найближчим часом він має повноцінно запрацювати.

Також уряд розпочав розробку єдиної інформаційно-аналітичної системи з надання житлово-комунальних послуг. «Це буде система під назвою «Простір житлово-комунальних послуг». На сьогодні в нашій державі відсутній єдиний інструмент, через який наші громадяни можуть одразу отримати всі послуги, пов’язані зі сферою ЖКГ. Створюваний інструмент узгодить та упорядкує роботу всіх постачальників комунальних послуг, дасть можливість прозорого управління житловим фондом і будинком та дасть змогу здійснювати онлайн-замовлення та оплату комунальних послуг.

Крім того, громадяни отримають можливість повідомляти про порушення у сфері благоустрою. А держава отримає системні та верифіковані дані про ситуацію в житлово-комунальній сфері», — зазначив
Д. Шмигаль.

В контексті планованої з наступного року масштабної програми з утеплення багатоквартирних будинків уряд схвалив розпорядження про Національний план дій з енергоефективності на період до 2030 року,
а також підтримав законопроект, який дасть змогу системно та оперативно розвивати про-граму енергомодернізації. «Мета цих заходів — скорочення за наступні роки споживання газу на 30—40 відсотків, що разом зі збільшенням власного видобутку дасть можливість забезпечити справжню енергонезалежність нашої держави», — підкреслив прем’єр.

Розробка законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель обумовлена тим, що нинішня редакція Закону «Про Фонд енерго-ефективності» містить норми, які ускладнюють процедуру розробки та реалізації проектів термомодернізації, а Закон «Про енергетичну ефективність будівель» фактично унеможливлює реалізацію часткових проектів. Водночас реалізація комплексних проектів у житловому та громадському секторах через їх складність та дороговартісність має одиничні випадки. Законопроект передбачає скорочення кількості процедур під час реалізації проектів термомодернізації, а також можливість здійснення часткових проектів. Крім того, пропонується спростити порядок створення та функціонування ОССБ, зокрема через розширення можливості використання ними електронних засобів.

На початку засідання представники скаутської організації «Пласт» передали урядовцям Вифлеємський вогонь миру.