Тут можна з головою зануритися у магію Різдва — біля величезної ялинки громадиться яскраве містечко з прикрашеними ятками, де можна купити гаряче вино, смаколики й подарунки, а також дитяча карусель. Із часом європейські різдвяні ярмарки стали туристичними об’єктами, як і приміром, венеційський маскарад чи фестиваль Сан-Фермін у Памплоні. Тож нічого дивного, що з’явилися і різні рейтинги найкращих. Як не дивно, серед лідерів останніми роками не раз опинявся різдвяний ярмарок у польському Вроцлаві.

Цього року організатори доклали максимум зусиль для його організації, адже торік ярмарок не відбувся через пандемію. «Ми радіємо вже тому, що можемо тут з вами стояти й пити гжанець», — розповіла очільниця бюро економічного розвитку міського уряду Вроцлава Сусанна Морська.

До речі, гжанець (гаряче вино з особливими запашними додатками) — це найпопулярніший напій ярмарку. Його особливість у тому, що трунок можна недорого купити разом із фірмовою глиняною кружкою (кубечком, як кажуть у Вроцлаві), і спомин про відвідання ярмарку залишиться на цілий рік. Кубечки для гжанцю щороку виготовляють різного кольору, тож можна зібрати цілу колекцію.

Популярність вроцлавського ярмарку пояснюється й тим, що понад половина з продавців, які продають свій крам, — місцеві підприємці. Тут можна спробувати нижньосілезькі сири, копченості, придбати декор і речі, виготовлені локальними виробниками. До слова, українці у Вроцлаві — найбільша національна меншина. У 600-тисячному місті їх понад 60 тисяч, і це лише офіційні дані. Тож на різдвяному ярмарку є і наша ятка з вишиванками, віночками та іншими сувенірами, що нагадують Україну.

Водночас, за словами Сусанни Морської, організатори ярмарку щороку дедалі більше прагнуть відійти від надмірної комерціалізації цього заходу. Спеціальну «вулицю» тут виділяють для благодійності й звільняють ятки на ній від сплати оренди за місця. Купивши сувеніри й подарунки у таких ятках, гості ярмарку допомагають хворим, сиротам, людям з особливими потребами. Тут часто продають вироби, які виготовляють діти. Може, в таких подарунків і не найкращий вигляд, але завдяки вирученим від них грошам можна створити для когось справжнє різдвяне диво. Зрештою, коли, як не на Різдво, час творити добро?

Різдвяний ярмарок у Вроцлаві зазвичай закривається одразу після 25 грудня, проте цього року він триватиме на тиждень довше — до Нового року. Тож ще є час туди заглянути.

Фото автора.