«Це справді історичне рішення», — сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, наголосивши, що за результатами переговорів із турецькими партнерами вдалося вийти на угоду, яка відповідає інтересам українського бізнесу, створює можливості для нашого експорту та потенціал для модернізації українських підприємств. Підписання угоди має відбутися вже сьогодні за присутності Президентів України та Туреччини.

Перший віце-пре-м’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що після підписання цього документа всі дружні країни чорноморського регіону, а це Грузія, Молдова, Болгарія, Румунія, Туреччина та Україна, будуть поєднані угодами про вільну торгівлю зі спільними правилами. Вона також звернула увагу на те, що це не просто угода про торгівлю товарами, в ній ідеться також про взаємні інвестиції та виробничу кооперацію. «Туреччина значно розширює сектори, в яких українські компанії зможуть працювати на постійній основі. Так само й Україна заохочує розташування турецьких підприємств у нас», — сказала Ю. Свириденко.

За словами Першого віце-прем’єр-міністра, минулого року товаро-обіг між Україною та Туреччиною становив понад сім мільярдів доларів. Український експорт сягнув 4,1 мільярда, а імпорт — 3,2 мільярда доларів. Майже 70 відсотків нашого експорту до Туреччини припадає на метал та зернові.

Складність переговорів пояснюється тим, що на їх початок Туреччина мала на українські товари мито до 29 відсотків, тоді як українські митні ставки становили п’ять відсотків. «Основа угоди — це обнулення Туреччиною мит на 10 тисяч 337 товарних позицій, що становить 95 відсотків від загальної кількості товарів. Крім того, щодо 1348 товарних позицій будуть діяти тарифні квоти або зменшення мит», — повідомила
Ю. Свириденко, зауваживши, що на сьогодні Україна експортує до Туреччини лише 1100 товарних позицій, причиною чого були надто високі турецькі мита. Зокрема, після підписання угоди Туреччина відкриває свій внутрішній ринок для нашого металу, частково зменшивши за 130 товарними позиціями мито, та на 167 товарів металургійної промисловості, надаючи Україні додаткові квоти. «Тобто ми матимемо можливість експортувати більше металургійної продукції, ніж нині», — зазначила урядовець.

Очікується, що ця угода дасть змогу збільшити товарообіг між Україною та Туреччиною на 38 відсотків, а також щорічно додаватиме майже два відсотки до ВВП нашої країни. Крім того, Ю. Свириденко звернула увагу, що після активування угоди вироблені з турецької сировини товари будуть вважатися українськими та зможуть безмитно потрапляти на ринок усіх європейських країн.

Крім того, уряд затвердив ще три угоди з Туреччиною: про співпрацю у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях, у сфері молодіжної політики та про посилення співробітництва правоохоронних органів.

Уряд також підтримав раніше анонсоване рішення про розширення на підлітків 14—18 років програми «єПідтримка». Крім стандартних можливостей витратити тисячу гривень на книжки, спорт, кіно, театри, подорожі, підлітки зможуть оплачувати ними й освітні курси, шкільне приладдя та канцелярські вироби.

Найближчим часом уряд планує розширити програму «єПідтримка» на оплату комунальних послуг. Водночас профільні міністерства впродовж тижня мають напрацювати рішення, яке надасть можливість вакцинованим людям з інвалідністю І та ІІ групи купувати в межах програми лікарські засоби.