На початку засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль привітав українців з Днем єднання, наголосивши, що ми показуємо нашим друзям і нашим ворогам, що український народ єдиний у готовності захищати Батьківщину, нашу свободу та незалежність. «У нас велика держава, сильна армія та незламний народ. Ми хочемо мирно жити та процвітати на своїй землі й нікому не дозволимо зазіхнути на наше європейське демократичне вільне майбутнє», — сказав він, зауваживши, що День єднання — це не про політику і не про владу, а виключно про державу, заради успішного майбутнього якої ми вміємо згуртовуватися, бо єдність — це наша найкраща зброя.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, Д. Шмигаль повідомив, що з 1 березня цього року на 30 відсотків буде збільшено виплати в Збройних Силах України, а також на 14 відсотків буде проіндексовано пенсії для понад 10 мільйонів українців, зокрема й для військових.

«У вівторок парламент підтримав урядовий законопроект, який ліквідовує дискримінаційну норму, через яку військовослужбовці, вчені, держслужбовці та інші категорії громадян не підпадали під щорічну індексацію пенсій.

Відтепер цю проблему буде розв’язано, пенсії перераховуватимуться щорічно 1 березня, що дасть змогу гарантувати стійкість пенсійного забезпечення та унеможливить спекуляції на цій темі», — підкреслив Прем’єр-міністр, додавши, що відповідно до ухваленого урядом рішення вперше за новим принципом збільшуються пенсії військовим.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна поінформувала, що ухвалене урядом рішення передбачає здійснення перерахунку пенсій із застосуванням збільшеного на 14 відсотків показника середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсій. «Це збільшення відповідає 50 відсоткам зростання споживчих цін за минулий рік та 50 відсоткам показника зростання середньої зарплати за три попередні роки», — сказала вона, зазначивши, що внаслідок цього підвищення пенсій поширюватиметься на понад 10 мільйонів осіб, з яких 8 мільйонів громадян отримають підвищені страхові пенсії, які були призначені до 2019 року. Щонайменше пенсії має бути збільшено на 100 гривень, а в середньому виплати зростуть на 360 гривень. Для осіб з інвалідністю, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, середній розмір підвищення пенсій становитиме 1100 гривень.

За словами М. Лазебної, вперше із застосуванням показника у 14 відсотків збільшуються пенсії для майже 500 тисяч військових, які в середньому додатково отримають по 705 гривень.

Підвищуються й компенсаційні виплати для осіб, яким більш як 75 років, а це 2,2 мільйона громадян. Відповідно особи віком понад 80 років додатково отримають 570 гривень, а віком від 75 до 80 років — 456 гривень.

«Ми вважаємо, що страхові пенсії для кожної людини в країні мають підвищуватися. Але сьогодні згідно із законодавством пенсії мільйона громадян не підпадають під індексацію, оскільки вони були призначені протягом трьох останніх років. Для них ми пропонуємо встановити з 1 березня 2022 року щомісячну доплату в розмірі 135 гривень», — сказала М. Лазебна.

Це рішення уряду також передбачає встановлення мінімальних пенсійних гарантій та соціальних виплат для найвразливіших верств населення на рівні, вищому ніж прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (з 1 січня 2022 року — 1934 гривні). «Внаслідок реалізації цієї пропозиції на 19 відсотків вищою від розміру цього прожиткового мінімуму буде мінімальна пенсія для осіб з інвалідністю І групи, а також для пенсіонерів віком від 60 до 65 років з повним страховим стажем та на 9 відсотків — для непрацюючих осіб, які отримують мінімальну пенсію, для одержувачів державної соціальної допомоги особам з інвалідністю та для одержувачів соціальної допомоги, які не мають права на пенсію.

М. Лазебна також повідомила, що це рішення передбачає збільшення на 400 гривень розміру допомоги на третю і кожну наступну дитину, яка виховується у багатодітній родині, до досягнення нею шестирічного віку. «Так ми підтримаємо 257 тисяч багатодітних родин», — зазначила міністр.

Кабмін затвердив бюджет Фонду соціального страхування України на 2022 рік. Відповідно доходи фонду (разом із залишком коштів на початок року) становитимуть 37,5 мільярда гривень, у тому числі страхові внески — 36,2 мільярда гривень. Видатки у 2022 році також становитимуть 37,5 мільярда гривень, зокрема видатки на матеріальне забезпечення та соціальні послуги — 22,8 мільярда гривень та страхові виплати — 12,2 мільярда гривень.

Уряд долучив до програми портфельних гарантій ще два банки, які зможуть видавати кредити для мікро- та малого бізнесу. Загальний обсяг цієї програми на 2022 рік становить 10 мільярдів гривень. На сьогодні держгарантій уже надано на понад 8 мільярдів гривень. Також підтримано рішення про створення Фонду часткового гарантування кредитів для дрібних та середніх фермерських господарств.