Із 1 червня вони почнуть отримувати базову державну фінансову та іншу допомогу. Про це повідомляє німецьке ділове видання Handelsblatt.
Тобто біженці від війни отримають вищі виплати і краще медичне обслуговування ніж досі. Крім того, їм буде надана підтримка на ранніх етапах інтеграції у ринок праці і, завдяки центрам зайнятості, вони матимуть центральний контактний пункт для задоволення своїх потреб.
Федеральний уряд також зробить значний вклад у витрати на забезпечення житлом. До червня українські біженці від війни, котрі звернулися до німецької влади, вже отримують допомогу відповідно до закону про виплати особам, які шукають притулку.
Канцлер Німеччини Олаф Шольц зазначив, що рішення щодо базових виплат усе-таки не покриває усіх фінансових зобов’язань земель і муніципалітетів. ВІн заявив: “Саме тому ми надамо землям одноразову виплату -  2 млрд. євро на цей рік, 500 млн із якої спрямовані муніципалітетам для покриття їхніх додаткових витрат на фінансування житла, які ще не покриваються базовими виплатами для тих осіб, котрі шукають роботу”.
Якщо коротше, то Німеччина надає українським біженцям від війни безпрецедентні можливості для інтеграції в тутешнє суспільство: передусім право на роботу, можливості для підвищення кваліфікації та професійного навчання за рахунок держави, ширше медичне страхування. Якщо простіше, то українські біженці до отримання робочого місця матимуть статус безробітного з усіма, досить широкими  виплатами й можливостями, які належатимуть їм відповідно до німецького законодавства.

Також на можливість дітям українських біженців відвідувати дитячі садочки та освітні заклади плановано спрямувати 1 млн євро. У майбутньому передбачається збільшувати на це обсяги фінансової допомоги.

Слід зазначити, що біженці, котрі прибули й прибувають до Німеччини з інших країн, таких привілеїв не отримали. А їхні общини вже протестують проти такої, на їхню думку, дискримінації. 

Рішення федерального уряду та урядів регіонів про таку допомогу схвально сприйняли німецькі політики. Обер-бургомістр Берліна Франциска Гіффі вважає його серйозним досягненням для інтеграції українців. Із 1 червня вони вже будуть отримувати базове державне забезпечення.Відповідно кошти надаватимуться через центри зайнятості. Нині українці отримують платежі відповідно до закону про надання притулку. 

А ось прем’єр-міністр землі Саксонія Міхаель Кречмер наголосив, що прийняття біженців у його регіон можливе за умови збереження поставок російського газу. Крім того, він вважає за необхідне запровадження додаткових гарантій для працівників підприємств землі - особливо це має стосунок до енергомістких виробництв і ключових галузей економіки.

Також прем’єр-міністр Баварії Маркус Зедер зазначив, що розподіл біженців має бути рівномірним й окремі регіони не повинні брати на себе надто великий тягар. Приміром, нині в Баварію прибуває третина прибулих з України, що спричиняє значні фінансові витрати.

Прем’єр-міністр землі Північний Рейн-Вестфалія Хендрик Вюст заявив, що допомога українським біженцям є національним завданням. Тож федеральна, регіональна та муніципальна влади мають працювати разом над його розв’язанням.

Тим часом, за даними Міністерства внутрішніх справ ФРН, нині у країну щодоби прибуває майже три тисячі громадян України. У березні ця кількість сягала 15 тисяч осіб на добу. 

Нині відомство реєструє усіх уже прибулих, і тих, які ще прибувають. Це необхідно для визначення статусу, щоб у подальшому призначити їм виплати і надати документи на право перебування у країні.

Берлін.