У рамках вшанування пам’яті жертв  Смоленської катастрофи заплановані богослужіння, пам’ятні заходи, кінопокази та концерти, повідомляє  «Польське радіо».
 
10 квітня 2010 року внаслідок катастрофи літака ТУ-154, який використовувався польською делегацією, котра летіла на заходи, присвячені 70-й річниці Катинського розстрілу, з Варшави до Смоленська, загинуло 96 людей, зокрема президент Лех Качинський та його дружина. 

У рамках відзначення 12-ї річниці Смоленської катастрофи заплановані богослужіння, пам’ятні заходи, кінопокази та концерти. Президент Анджей Дуда у Варшаві та Кракові вшанує пам’ять загиблих. Урочистості розпочалися о 8-й ранку богослужінням за жертвами Смоленської катастрофи в семінарійному костелі на Краківському передмісті.

Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький взяв участь у церемонії, запланованій на 9-ту годину на площі Пілсудського у Варшаві. Голова польського уряду поклав квіти до пам’ятників Леху Качинському та жертвам Смоленської катастрофи.

Кінопокази та концерти заплановані перед Президентським палацом з 10-ї до 19-ї години. Урочистості завершаться промовою президента партії «Право і Справедливість» Ярослава Качинського перед Президентським палацом о 21-й годині. Також запланований збір коштів на допомогу Україні. 

Спікерка Сейму Ельжбєта Вітек разом з парламентаріями уже вшанували жертв Смоленської катастрофи.

Російська сторона наполягала, що авіакатастрофа сталася через посадку літака в складних метеоумовах, стверджуючи, що в цей час біля Смоленська був густий туман. Проте цю версію було відкинуто. 5 серпня 2014 року суд Варшави виніс рішення про відновлення розслідування Польщею катастрофи літака. На початку квітня 2017 року Польська прокуратура перекваліфікувала звинувачення на адресу російських диспетчерів на вежі «Смоленськ-Північний» з «несвідомого» на «свідоме» доведення ними екіпажу президентського літака до авіакатастрофи.

Фото з сайту www.polskieradio.pl