Про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав в інтерв’ю в ефірі інформаційного телемарафону.

За словами прем’єра, уряд має плани на випадок знищення нафтобаз. Повіримо на слово прем'єру Шмигалю.

"Ми розумієм, що дефіцит пального в країні існує і буде існувати. У нас війна, у нас обмежені логістичні спроможності по ввезенню пального. Але ми розуміємо, як розподіляти  пальне так, щоб його мали в першу чергу військові, і щоб громадяни також, не дивлячись на дефіцит і зовнішні складнощі", - сказав Шмигаль.

Прем’єр додав, що великим мережам АЗС складно завозити пальне, виникають логістичні розриви.

"Завдання держави - в першу чергу забезпечити пальним військових, і ми це робимо на 100%, далі - посівну, тому що це питання нашого виживання", - підсумував  Шмигаль.

Тим часом дедалі більше українців повертаються до роботи! Зараз серед тих, хто мав роботу до війни, продовжують працювати  більше половини58%. У березні, нагадаємо, таких було 46%.

Отже, намітилося помітне зростання?

Дані опитування соціологічної групи "Рейтинг" свідчать саме про це!

В цілому мало не третина (29%) громадян працюють у звичайному режимі, 26% – частково або віддалено, 3% – почали працювати на новій роботі. Водночас 41% втратив роботу на час війни (у березні було 53%).

Зазначається, що найбільше тих, хто зараз працює, – у західних областях, тоді як лише третина мешканців на сході мають заробіток, а інші дві третини – втратили роботу.

Між тим, за статистикою, 81% українців підтримує ідею збільшення податків для українського бізнесу, який продовжує працювати в росії. Чи ж це не показово!?

Зауважимо, у опитуванні  взяли участь 1200 повнолітніх українців в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Із респондентами спілкувалися методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,8%.

Про те, що стабільну роботу в умовах війни відновили близько 60-65% переробних підприємств молокопереробної галузі,  повідомила Спілка молочних підприємств України (СМПУ).

На думку фахівців – з урахуванням залишків на складах – сиру, сирного продукту, сухого молока, згущеного молока, яке раніше відправлялося на експорт, попит на молочну продукцію цілком може бути задоволений вітчизняними підприємствами. У зв’язку з цим СМПУ навіть просить Кабмін вилучити молоко та молокопродукти з переліку критичного імпорту.

"За прогнозами фахівців, обсяг виробництва молока-сировини в розрахунку на душу населення зросте із 212 кг у 2021-му до 229 кг у 2022 році, що робить недоцільним імпорт молокопродуктів… наслідком завезення імпорту стане зменшення обсягів виробництва нашими молокозаводами і, відповідно, скорочення обсягів виробництва молока", – йдеться у повідомленні СМПУ.

Водночас об’єднання називає однією із найбільш актуальних проблем виробників харчових продуктів тривалі затримки платежів від торговельних мереж за поставлену продукцію. Причому це стосується як довоєнних, так і поточних розрахунків.

Насамкінець  – низка позитивних новин. У Києві відновлюють роботу ЦУМ, River Mall, Lavina Mall та Mandarin Plaza.

"Займаємось технічною підготовкою і теж відкриватимемося. Сподіваюся, що наступного тижня відкриємо Lavina Mall і Mandarin Plaza", – повідомили у групі Mandarin Plaza.

Тут, окрім продовольчих супермаркетів будуть відкриті й магазини одягу, зокрема, готовність відновити роботу підтвердив Helen Marlen…

Одне слово – життя триває?

Переможемо!