Відкриваючи форум, глава Управління у зв'язках з громадськістю адміністрації президента Туреччини Фахреттін Алтун зазначив, що країна була і залишається важливим фактором стабілізації ситуації у Чорноморському регіоні. Вона надала двом країнам, що воюють, Стамбульський майданчик для переговорів про припинення вогню та встановлення миру в Україні. Він підкреслив, що місію посередника в цих важких переговорах взяв на себе сам президент Туреччини Реджеп Ердоган, який постійно спілкується з президентами росії та України. І запевнив, що Анкару не можна і не треба змушувати робити вибір між цими країнами, бо тоді її посередницька місія буде зведена до нуля.

Промовці відзначали, що наслідки війни в Україні позначаються на економіці всіх країн світу, включаючи Туреччину. Насамперед постраждає туризм, який був надійним джерелом поповнення бюджету. Тому всі одностайно підтримали зусилля президента, турецьких дипломатів з продовження переговорів для домовленостей про припинення вогню.

Турецьке інформаційне агентство «Анадолу» зазначає, що представник адміністрації президента Фахреттін Алтун висловив надію на те, що лідери західних країн побачили вплив Туреччини на події у Чорноморському регіоні, серйозність її намірів у досягненні миру. І закликав їх переглянути відносини з країною.