Владу Сербії Європейський парламент вже без будь-яких натяків, а прямим текстом попередив: якщо вона не приведе свою зовнішню політику стосовно ставлення до росії у відповідність із зовнішньополітичними рішеннями і спільною позицією ЄС, то їй доведеться розпрощатися з мрією стати членом спільноти. 

Насамперед йдеться про санкції проти кремля. Керівник відділу Європейської комісії Майкл Мілер, який займається справами Сербії і Чорногорії, на засіданні Комісії із зовнішніх справ заявив: «У геополітичному контексті позиція Сербії стосовно російської агресії проти України буде основним елементом, як і верховенство права та діалогу з Приштиною у подальших переговорах. Сербія ще не зовсім зрозуміла, чого від неї очікує ЄС у питаннях гармонізації, включаючи обмежувальні заходи проти росії». 

Подібну позицію на засіданні комісії Європарламенту висловив і доповідач Європейської комісії по Сербії Владимир Білчич. Він попередив, що відмова запровадити санкції проти росії матиме негативні наслідки для Сербії. І все ж висловив надію, що врешті-решт Белград узгодить свою політику з рішеннями ЄС проти москви. «Суверенні держави ухвалюють суверенні рішення, але суверенні рішення мають і наслідки для міжнародного партнерства, союзів і європейської інтеграції. Сподіваюся, що рішення у Сербії після нещодавніх парламентських виборів відповідатимуть європейським», -- заявив він. 

«Європейський парламент у своїй резолюції закликав новообрану владу Сербії продемонструвати справжнє ставлення до цінностей ЄС, виявляти повагу до його рішень та політики щодо російської безпеки, включаючи і санкції проти росії», -- зазначається у документі, який опубліковано на сайті Європарламенту.

На жаль, на ці заклики з Белграда відповіли у дусі: не дуже й хочеться до ЄС. Сербські ЗМІ оприлюднили результати соціологічного опитування громадян про їхнє ставлення до членства країни в ЄС, що його провело агентство «Іпсос». І зазначили, що вперше більшість опитаних висловилася проти вступу до Європейського Союзу. Таких виявилося аж 44 відсотки. Ще 35 відсотків респондентів вважають, що вступ до ЄС відкриє більше можливостей для них та їхніх дітей, бо за цим -- майбутнє країни. 21 відсоток опитаних заявили, що ще не мають чіткої думки з цього питання. 

Мабуть, російські телеканали, транслювання яких триває у країні, добряче промили мізки сербам. І бомбардування українських міст і сіл, масове вбивство цивільного населення в Україні вони не вважають злочинами, за які треба нещадно карати агресора.