У Словенії оголошено попередні результати парламентських виборів, які відбулися минулої неділі. На них несподівано для всіх перемогла лівоцентристська партія «Рух «Свобода» на чолі з Робертом Голобом. 

За цю раніше опозиційну партію проголосувало 34,54 відсотка виборців. Словенська демократична партія на чолі з прем'єр-міністром Янезом Яншею, який до цього тричі очолював уряд, посіла друге місце з 23,53 відсотка голосів. Переможці отримають у Національних зборах (парламенті) 41 місце (з 90), що недостатньо для формування свого уряду. 

Лідер «рухівців» 55-річний Роберт Голоб звернувся з промовою до своїх прихильників, в якій зазначив, що громадяни хотіли змін у країні, тому так масово голосували за його нову партію, котра була створена лише в січні цього року.  «Ми досягли своєї мети: тепер перемога дозволить нам повернути в країну свободу», -- пообіцяв він. 

Політичні оглядачі зазначають, що для створення парламентської більшості доведеться вести перемовини про коаліцію з партіями «Нова Словенія -- Християнські демократи», яка посіла третє місце і матиме вісім депутатських мандатів, «Соціальні демократи» (сім місць), а також невеличким об'єднанням «Ліві», у якого п’ять місць. Вони зауважують, що в стані переможців немає досвідчених політиків, а тим більше людей з досвідом практичної роботи в уряді та його структурах. Тому не виключають, що Роберт Голоб може запропонувати співпрацю в уряді більш  досвідченим політикам із партії  «Соціальні демократи», програми яких дуже близькі. Тим більше, що ця партія давно була в опозиції до Словенської демократичної партії уже колишнього прем'єра Янеза Янші. До речі, вона отримає у парламенті 27 місць. 

ЗМІ звертають увагу на високу активність громадян. На дільниці прийшло 1,7 мільйона громадян, що становить  69,71 відсотка тих, кого внесли в списки виборців. Для порівняння -- на минулих виборах у 2018 році явка становила 52 відсотки.