Президент Молдови Майя Санду заявила, що до вибухів, що сталися у Придністров'ї, причетні сили зсередини регіону, який не контролює конституційна молдавська влада. На думку Санду ці сили прагнуть втягнути Придністров'я у війну.

Таку заяву Майя Санду зробила після завершення засідання Вищої ради безпеки країни, скликаного у зв’язку із загостренням ситуації у Придністров’ї.

 «За наявною на даний момент інформацією, у спробах ескалації ситуації в придністровському регіоні задіяні сили придністровського регіону. Це сили, що виступають за війну. Вони зацікавлені в дестабілізації ситуації», — цитує Санду молдавське агентство NewsMaker. Президентка зазначила, що Вища рада безпеки рекомендує посилити контроль у зоні безпеки (демілітаризованій буферній зоні на межі з Придністров'ям) та по всій території країни. А тим часом у Кишиневі продовжують збирати і вивчати інформацію.

«Наш аналіз виявив напруженість усередині регіону, між різними силами, частина яких зацікавлена у дестабілізації ситуації. Ми засуджуємо спроби поставити під загрозу безпеку Молдови та наполягаємо на мирному розв’язанні придністровського конфлікту дипломатичним шляхом», — наголосила президентка, додавши, що молдавська влада зробить усе можливе, щоб зберегти мир на території всієї Молдови, у тому числі й на лівому березі.

«Ми не контролюємо цю територію, але вона наша і там живуть громадяни Молдови, безпека яких наш пріоритет», — додала Санду.

За словами глави держави,  ВРБ рекомендує збільшити інтенсивність перевірок поблизу зони безпеки, а також кількість патрулів на території Молдови та у прикордонних пунктах. Крім того, рекомендується підвищити рівень загрози для інфраструктури та всіх установ, відповідальних за забезпечення громадської безпеки.

Тим часом слідчі органи Придністров'я завели кримінальні справи за фактом обстрілу будівлі міністерства державної безпеки у Тирасполі. Справу розслідують за двома статтями терористичний акт, вчинений групою осіб, із застосуванням вогнепальної зброї та замах на вбивство двох і більше людей, вчинений групою осіб.

Сьогодні, 26 квітня у регіоні запровадили «червоний код» терористичної загрози. У зв'язку з цим скасовано масові заходи, приурочені до Дня Перемоги 9 травня. Освітні заклади переведено на навчання онлайн. На в'їзді в регіон встановлюють  блокпости для перевірки тих, хто в'їжджає.

Такі заходи придністровська влада вжила після трьох терористичних атак на держустанови: будівлю МДБ, військову частину в Парканах та вежі радіотелецентру у селищі Маяк, повідомляє агентство.