Президент країни Александр Вучич поділяє це занепокоєння і заявив, що перед підписанням нового довгострокового контракту з «Газпромом» хотів би обговорити його умови з президентом рф путіним. Для Вучича ця розмова дуже важлива, бо він хоче випрохати значні знижки на газ.

У понеділок Александр Вучич повідомив сербським ЗМІ, що очікує на переговори стосовно газу з російською стороною 26 чи 27 травня. Але у вівторок, 24 травня, рупор кремля дмитро пєсков заявив, що телефонної розмови двох президентів на найближчі дні не заплановано.

Журналісти сербського телеканалу Pink попросили Вучича, який перебуває в Давосі на світовому економічному форумі, прокоментувати заяву речника президента росії. «Почекаймо ще пару днів. Можливо, людина не може або не хоче розмовляти зі мною. Думаю, що все ж розмовлятиму з ним», – заявив президент Сербії.

Сербські ЗМІ не виключають й того, що у москві образилися на країну і її очільника. Нещодавно на засіданні форуму стратегії ЄС для Адріатичного та Іонічного регіонів (EUSAIR), який відбувся у Тирані, делегація Сербії підтримала декларацію, яка засуджує вторгнення росії в Україну. Александр Вучич поспішив виправдатися, що ця декларація, до якої приєдналася сербська сторона, «не має жодного стосунку до санкцій». «До санкцій ви приєднуєтеся після того, як одержуєте запрошення від ЄС підтримати їх, а декларації мають лише політичний характер», – цитують його слова ЗМІ.

Вучич навіть похвалився тим, що офіційний Белград поки не приєднався до жодної із 22 чи 23 декларацій, які містять обмежувальні заходи проти росії. «Ми не проголосували за жодну з цих 22 чи 23 декларацій. Я цим не пишаюся і не критикую це, я лише озвучую факти. Ми – єдина країна, яка перебуває на шляху євроінтеграції і яка не проголосувала за жодні санкції проти росії», – зазначив Александр Вучич. І ще раз підкреслив, що декларації, які Сербія підтримала в ООН, містять правові та політичні моменти і не пов'язані з обов'язковим запровадженням нею санкцій.