Затримання росіянки під час акції проти війни в Україні.

Звіт губернатора Олега Кожем’янка за минулий рік  на засіданні законодавчих зборів Приморського краю у Владивостоці закінчився скандалом, резонанс від якого докотився аж до Москви і набув розголосу у всій країні.
 
Після традиційної промови, що жити стає веселіше, слово взяв депутат від фракції КПРФ Леонід Васюкевич і від імені чотирьох колег звернувся до президента рф владіміра путіна з вимогою припинити війну і вивести війська з території України. 
 
«Якщо наша країна не припинить військову операцію, то сиріт стане все більше – гинуть і стають інвалідами молоді люди, які б могли принести величезну користь суспільству», – заявив Леонід Васюкевич.

Реакція залу, судячи із соціальних мереж – шокова. Першим відреагував губернатор Приморського краю Олег Кожем’янко:
 
– Зрадник! – закричав він і наказав негайно вивести Васюкевича і його колегу Геннадія Шульгу із зали.  – Вони ганьблять російську армію і наших захисників».
 
Депутати законодавчих зборів одразу позбавили обох «зрадників» права голосу, а голова фракції КПРФ пообіцяв вжити жорстких заходів до однопартійців Васюкевича і Шульги.
 
Цей епізод із звіту губернатора миттєво поширили у соціальних мережах і скандал приховати не вдалося.
 
Приморський край відомий тим, що в Зеленому Клині тут проживало найбільше українців Сибіру. За переписом 1909 року, в Приморській області українці становили більшість – 75%.  Після русифікації та громадянської війни у 1923 році частка українців зменшилася до 50% населення регіону. У Примор’ї виникли цілі українські національні райони. Але після Голодомору на зміну українському курсу прийшла русифікація. За переписом 1989 року,  українці Примор’я становили лише 8,2% населення – 182 тис. осіб. Нині, за офіційною статистикою, у Приморському краї приживає 1,8 млн осіб, а вважають себе українцями лише 50 тис. Така на практиці російська політика русифікації.
 
У березні проти війни з Україною виступили депутати муніципального округу в Москві й зажадали вивести війська з України. У листі до путіна вони назвали війну катастрофою і шляхом до деградації і зубожіння. Їх підтримали сотні депутатів у різних регіонах росії. 

На знімках: Леонід Васюкевич; краєвид Примор’я.
 

Фото з відкритих джерел.
 
НАША ДОВІДКА

Леонід Васюкевич народився у 1953 році в сім’ї капітана далекого плавання. Закінчив інженерно-будівельний факультет Далекосхідного політехнічного інституту. Працював на будовах Росії та за кордоном. Споруджував греблю на річці Євфрат в Іраку, ліквідовував наслідки землетрусу у Вірменії. У 1994 році створив власну проектно-будівельну фірму. За свої кошти відкрив музей першопрохідців Далекого Сходу в селі Безверхове Хасанського району Примор’я. У 2015-му був обраний головою адміністрації Безверхівського сільського поселення. 
За збереження пам’яток історії та розвитку туризму на території Хасанського району  став лауреатом премії «Культурна спадщина».
Нині проживає в селі Безверхове і керує створеним ним музеєм. Часто виступає на захист екології рідного краю.