Про це домовилася правляча коаліція соціал-демократів і вільних демократів та «зелених» на підставі консенсусу з Християнсько-демократичним та Християнсько-соціальним союзами (ХДС/ХСС).

Процес домовленостей політиків був непростим. Канцлер Олаф Шольц про нарощування озброєнь оголосив у заяві уряду в Бундестазі вже за кілька днів після вторгнення росії в Україну. Однак бачення, як це слід зробити, у правлячої коаліції, котру німці називають «світлофором» (за кольорами партій, котрі до неї входять), і в інших парламентських сил було різне. Тому коаліції довелося шукати союзників, якими стали ХДС/ХСС.

Хоч домовленостей досягнуто, але в деяких їх розділах сторонам довелося іти на болісні компроміси. Остаточне рішення про те, на що саме буде витрачено кошти, невдовзі ухвалюватимуть Бундестаг і Бундесрат.

Тож для мільярдів Бундесверу створюється спеціальний фонд, котрий існуватиме поряд зі звичайним федеральним бюджетом. Це дасть змогу розподілити витрати на кілька років. Федеральний уряд має взяти на себе 100 млрд євро боргу, на який здійснюватимуться закупки, поки кошти не використають. У рамках цієї програми не буде підвищення податків і скорочення соціальних проектів.

Проблема в тім, що федеральному уряду не дозволяється робити борги такого масштабу. Адже припис Основного Закону встановив для цього сувору кредитну «стелю», яка може бути змінена лише в разі надзвичайних ситуацій. Для того, щоб це не поширювалося на Спеціальний фонд Бундесверу, слід зробити для нього виняток, практично внести зміни в конституцію.

Цей захід - відповідь на виклики європейського світопорядку, котрий похитнувся у результаті агресії росії проти України: уряд Німеччини прагне мати цілком боєздатну армію.

Саме так у понеділок прокоментував цей намір канцлер ФРН Олаф Шольц: «Збройні сили Німеччини будуть зміцнені. Вона буде в змозі виконувати свою оборонну місію краще, ніж будь-коли досі, зможе зробити власний внесок у НАТО, щоб ми могли в будь-який момент захистити себе від нападу ззовні, - зазначив канцлер. - Це - правильна відповідь на зміну часів, котра розпочалася із нападу росії на Україну», - додав він.

Берлін.