Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Як ви знаєте, щомісяця Україна потребує близько 5 млрд євро для підтримки базових виплат, таких як зарплати, пенсії тощо», - нагадала фон дер Ляєн, виступаючи після завершення засідання Європейської ради. Щоби погасити цей касовий розрив, ЄС невдовзі виділить для України безпрецедентно великий пакет макрофінансової допомоги. «Ми готуємо механізм невідкладної макрофінансової підтримки на суму 9 млрд, над запровадженням якої ми будемо працювати протягом тижня», - розповіла президентка Єврокомісії.

Не менш довгоочікувану заяву зробив і президент Європейської Ради Шарль Мішель. За його словами, Європейський Союз подолав опір кількох держав-скептиків та ухвалив політичне рішення про запровадження нафтового ембарго проти росії. Шарль Мішель підкреслив, що рішення ухвалене консенсусом, тобто об’єднало всі держави ЄС. Як відомо, Угорщина до останнього опиралася запровадженню такої заборони, але на особистій зустрічі Євроради дала на неї згоду.

«Ми хочемо зупинити російську машину війни, зупинити фінансування російської агресії за допомогою тиску на кремль, і сьогодні Європейська рада погодила шостий пакет санкцій, який включатиме також заборону на імпорт нафти з РФ з тимчасовим винятком для трубопровідних постачань», - зазначив голова Євроради.

За його словами, навіть з цим винятком нафтове ембарго буде болючим для рф, бо «відразу зачепить 75% російського нафтового експорту в Європу та 90% - до кінця року».

Урсула фон дер Ляєн уточнила, що частина ембарго не набуває чинності невідкладно. «Рада ЄС тепер зобов’язана фіналізувати рішення, яке зупинить 90% російського нафтового експорту до ЄС до кінця року. І ми невдовзі повернемося до питання 10%, які лишилися», - пояснила вона. За процедурами ЄС, рішення саміту мають бути юридично впроваджені окремими рішеннями Ради ЄС, які деталізують процедуру набуття чинності.

Як інформує «Європейська правда», нафтопровідна нафта становить 30, а не 10 відсотків імпорту до ЄС. Однак дві держави Євросоюзу, що отримують російську трубопровідну нафту, Польща та Німеччина, погодилися добровільно зупинити це постачання. «Це дає нам впевненість, що постачання північною гілкою нафтопроводу «Дружба» зупиниться до кінця року», - запевнила Урсула фон дер Ляєн.

Утім, нафтове ембарго - не єдине економічне обмеження шостого пакета санкцій ЄС проти росії. Також він міститиме відключення від SWIFT найбільшого російського банку - «Сбербанку».

«Маємо також заборону на страхування і перестрахування російських кораблів європейськими компаніями. Заборону на надання російським компаніям різного роду бізнес-послуг і, що дуже важливо, зупинку трансляції у ЄС ще трьох російських державних ЗМІ, які широко поширюють дезінформацію, свідками якої ми були в останні тижні й місяці», - додала президентка Єврокомісії.

Крім того, як додав президент Європейської ради Шарль Мішель, ЄС розширить санкційний перелік осіб на тих, хто відповідальний за воєнні злочини в Україні.

Перед учасниками саміту виступив Президент України Володимир Зеленський, який закликав лідерів країн - членів ЄС до єдності. «Росія хоче бачити на таких засіданнях не цілісну Європейську раду, яку ми зараз бачимо, і не єдиний Європейський Союз, а 27 окремих держав, 27 уламків, які неможливо зібрати докупи. Це її бажання», - зазначив Президент.

Він закликав якомога швидше запровадити шостий пакет санкцій. «Я вдячний усім, хто просуває шостий санкційний пакет, намагається зробити його ефективним. Однак його поки що, на жаль, чомусь немає. І чому ви залежите від росії, від їхнього тиску, а не навпаки? Росія має залежати від вас. Чому росія все ще може заробляти майже мільярд євро на день, продаючи енергоресурси? Чому банки держави-терориста все ще працюють з Європою та світовою фінансовою системою? Серйозні запитання. І чому на території Євросоюзу все ще активні російські пропагандистські канали? Це інформаційна зброя Російської Федерації. Чому російські державні службовці, які підтримують війну, і судді, які відкрито допомагають репресіям, досі не під санкціями? Кожне з цих важливих питань - не просто про санкційні пакети чи війну в Україні. Все це - про нас із вами. Все це - про саму Європу», - підсумував глава держави.

Інша частина його промови стосувалася перспектив здобуття Україною статусу кандидата на членство в ЄС. Це питання має вирішуватися протягом червня. У зв’язку з цим Президент нагадав, що ніколи європейський дім не був завершений без України. «Ніколи не буде повноцінної європейської сили без України. Сам факт того, що Україна залишалась уламком Європи десь там, за кордонами ваших держав, сприяв тому, що у росії розвинувся агресивний апетит до захоплення сусідів. Тільки розширенням, посиленням європейської єдності можна не допустити повторення того, що Європа пережила і 24 лютого, і в 2014 році, і навіть у 1968-му чи в 1956 році», - резюмував Володимир Зеленський.

Фото: CONSILIUM.EUROPA