Президент Північної Македонії Стево Пендаровський у телевізійній програмі «Ранковий брифінг» закликав громадян розпрощатися з ілюзіями щодо вступу країни до ЄС у «найближчому майбутньому». В цьому він звинуватив Софію, де, за його словами, «на болгарській політичній сцені склалася така ситуація, що домовлятися з нею важко».

«Наші шанси стають дедалі менші. Я не можу сказати, що вони зникли зовсім. Але й не можу сказати громадянам, що із завтрашнього дня ми рухаємося до нашої стратегічної перспективи, бо іншої і кращої я не бачу», - зазначив президент.

Звісно, в Софії не погоджуються з перекладанням вини на неї. «Усі болгари знають і згодні, що Північна Македонія має стати членом ЄС, але перед цим права болгар, які живуть там, мають бути захищені», - заявив в ефірі болгарського телеканалу Nova TV прем'єр-міністр Кирил Петков. Болгарські політики вимагають, щоб права етнічних болгар були захищені в конституції сусідньої країни, а в Скоп'є не поспішають йти на це.

Водночас Брюссель також нагадує Софії про обіцянку розпочати переговори з Албанією та Північною Македонією, яку ЄС дав ще 2020 року. «Ми повинні виконати свою обіцянку. Знаю, що у вас є сили, щоб зробити це», - звернулася до болгарського прем'єра голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Але в Софії непохитні: спочатку - гарантії для болгар, а вже потім - переговори. Один із болгарських політиків пожартував, що, можливо, в 2300 році сусідні країни ще сперечатимуться про те, хто такі цар Самуїл та Гоце Делчев (болгари чи македонці).

Що стосується ставлення пересічних болгар до проблеми, то вони підтримують уряд і єдині в думці, що Софія повинна добитися від Північної Македонії внесення змін в Основний Закон і гарантувати рівні права для етнічних болгар, і лише потім давати добро на переговори про її вступ до Європейського Союзу.