Скрін з програми «Схеми».

Що відомо про російського полковника, земляка вінничан, який закликає бити ракетами і бомбами по українських містах, «щоб боялися».

Проект "Радіо "Свобода" «Схеми» опублікував аудіозаписи двох російських полковників, які обговорюють між собою так звану спецоперацію росії в Україні. Найперше привертає увагу мова — від нецензурних слів, без яких не обходиться жодна фраза, — вуха в’януть. 

Такими само словами полковники обзивають декого з кремлівських «верховодів», зокрема путіна і шойгу. Попри все підтримують війну і закликають не жаліти ракет і бомб на голови українців. А землячок Ковтун договорився до того, що дивується, чому ще досі ракети не впали на будівлю нашого парламенту.

Полковник Віталій Ковтун — військовий лікар. Служить у Наро-Фомінському військовому шпиталі у Підмосков’ї. Він зацікавив ще тим, що є нашим земляком. Журналісти «Схем» дізналися, що він є вихідцем із села Жабокрич колишнього Крижопільського району. 

«Голос України» поцікавився в однієї з мешканок Жабокрича на ім’я Галина, що їй відомо про землячка.
«Я знала його батька, він був у мене вчителем, — розповідає пані Галина. — Викладав трудове навчання».
За словами співрозмовниці, у їхньому селі нема такого прізвища — Ковтун. 
 
«Ковтун приїхав у село разом зі ще чотирма вчителями працювати у нашій школі, — продовжує розповідь пані Галина. — Гарний був учитель. Ніколи не кричав на учнів. Чемно спілкувався. Ми одразу це оцінили».
За дружину взяв дівчину з одного із сусідніх сіл. Саме у Жабокричі у Ковтунів народився хлопчик. Після появи дитини вони виїхали із села. 

«У нашому Жабокричі Ковтун працював не більш як два роки, — каже співрозмовниця. — Було це наприкінці 60-х, якщо не помиляюся, у 1967—1968 роках. Вони проживали на квартирі в одній жабокрицькій сім’ї. Нічого поганого про них люди не говорили. А ось сина, як бачимо, батько не зумів виховати патріотом. Якщо батько живий, йому має бути дуже соромно за таку дитину».

Наприкінці розмови жінка сказала таку фразу: «Знаєте, мені аж від серця відлягло, коли згадала, що він не наш, не жабокрицький, а тільки народився у нашому селі. Бо такі землячки гірші за ворогів…»

Куди саме перебралася сім’я Ковтунів, жінка не знає. Односельці, з якими вона розмовляла, також нічого не змогли сказати з цього приводу. 

«Це не наше прізвище, не було його раніше у Жабокричі, нема і тепер, так що вважайте, що Ковтун нам ніхто і знати його не знаємо, а якщо точніше, то погань він з погані», — зазначила у розмові ще одна місцева жителька.

На одному з вінницьких сайтів згадується про те, що дві сестри російського полковника Ковтуна проживають в Україні. Незважаючи на це, їхній братик закликає скидати бомби на голови українців. 

«Хіба нормальна людина при здоровому глузді може таке казати?» — запитують у Жабокричі. 
Запитання, зрозуміло, риторичне.

На знімку: фото російського полковника Віталія Ковтуна з відкритих джерел.