У Владивостоці депутатів законодавчих зборів Приморського краю Леоніда Васюкевича і Геннадія Шульгу, які зажадали від путіна припинити війну з Україною, виключили з фракції КПРФ за «дискредитацію партії». Як у старі сталінські часи – одноголосно.
 
Анатолій Долгачов, керівник фракції в парламенті регіону, заявив, що депутати зрадили своїх виборців і відтепер вони «політичні трупи і їм ніхто не подасть руки».
 
Ще двом депутатам від КПРФ, які підтримали звернення, але не встигли його підписати, оголошено догани.
 
«Голос України» 27 травня цього року розповів, як четверо депутатів з Примор’я з трибуни законодавчих зборів зажадали припинити війну з Україною і перестати плодити сиріт. Губернатор краю Олег Кожем’яко наказав вивести депутатів із зали і назвав їх «зрадниками».
 
В інтерв’ю «Коммерсанту» Леонід Васюкевич прокоментував:
 
– Могли би запросити на засідання фракції. Ну виключили, так виключили. Будемо з Шульгою незалежними депутатами.
 
Анатолій Долгачов пояснив рішення фракції тим, що «КПРФ офіційно підтримує дії збройних сил з денацифікації України».
 
Як у старі часи до будинку влади привели студентів з плакатами проти  депутатів, які закликали зупинити війну. У провладних виданнях з’явилися матеріали із засудженням вчинку Леоніда Васюкевича і Геннадія Шульги. Кампанію тиску на тих, хто має іншу думку, запущено. 
 
Думка кремля нині росіянами повинна сприйматися як біблія  і не піддаватись жодній критиці, навіть якщо ідеї путінського режиму стали токсичними для суспільства. Хто проти – вішають ярлик «дискредитації армії або партії» і тягнуть до суду, або виганяють з роботи. 
 
Тим часом російські експерти з вивчення ринку праці прогнозують, що з 2019-го по 2030 рік росія втратить 1,9 млн осіб робочої сили. І частка тих, кому менше 40 років, скоротиться до 37,4%.
Росія зіткнеться із скороченням робочої сили на 3 млн осіб, а до 2035 року цей показник знизиться ще на 600 тис. осіб.
 
Експерти, опитані «Росбалтом», вважають, що ситуація на ринку праці тривожна. Майже 40% роботодавців відзначають дефіцит кваліфікованих кадрів.
 
У прогнозах російських експертів ще не враховані наслідки війни з Україною – вони можуть виявитися катастрофічними для ринку праці, бо гинуть десятки тисяч молодих людей. І зупинити цю тривожну тенденцію закликали два приморських депутати.

Карикатура: «Радіо «Свобода».